Доступність посилання

ТОП новини

У Мадриді почався суд у справі 12 каталонських сепаратистських лідерів


Всі підсудні обвинувачення відкидають
Всі підсудні обвинувачення відкидають

У Мадриді почався суд у справі 12 каталонських сепаратистських лідерів через невизнаний Мадридом референдум про незалежність Каталонії від Іспанії 2017 року.

Справу розглядає Верховний суд Іспанії.

Підсудним, серед яких колишні міністри, екс-спікер парламенту Каталонії та лідери організацій, що виступали за незалежність регіону, висунули звинувачення, зокрема в заколоті, закликах до заколоту і нецільовому використанні державних коштів.

Всі підсудні обвинувачення відкидають.

У Мадриді розпочався суд над лідерами каталонських сепаратистів – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Напередодні суду 10 лютого десятки тисяч людей вийшли на вулиці Мадрида, щоб продемонструвати свою підтримку єдності країни.

Референдум, на якому більшість тих, хто взяв участь, висловилися за незалежність, відбувся в Каталонії 1 жовтня 2017 року. Пізніше парламент у Барселоні проголосував за проголошення незалежності автономного регіону.

Читайте також: Чому Каталонія, яка бореться за незалежність, лякає Євросоюз?

Проте на референдумі була низька явка, і Конституційний суд Іспанії визнав його незаконним.

Центральна влада в Мадриді запровадила своє правління в регіоні, а кілька каталонських лідерів залишили країну або були затримані.

У червні цього року у Каталонії склав присягу новий регіональний уряд на чолі з Кімом Торрою, соратником колишнього каталонського лідера Карлеса Пучдемона, при якому в регіоні відбувся невизнаний Мадридом референдум про незалежність.

XS
SM
MD
LG