Доступність посилання

ТОП новини

У міжнародному розслідуванні щодо кіберзлочинів Україна висунула підозру одній особі – Сторожук


16 травня у Європолі повідомили, що європейська і американська поліція ліквідували міжнародне злочинне кіберугруповання
16 травня у Європолі повідомили, що європейська і американська поліція ліквідували міжнародне злочинне кіберугруповання

Перший заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук повідомив про висунення підозри громадянину України за підсумками завершення розслідування діяльності міжнародної злочинної організації, яка за допомогою кібермережі Avalanche викрала 100 мільйонів доларів у понад 40 тисяч жертв.

«Це був безпрецедентний досвід проведення розслідування, особливо з точки зору транскордонного співробітництва правоохоронців з 26 країн. Наразі українські правоохоронні органи висунули підозру громадянину України К. за фактом забезпечення кіберзлочинців безпечною інфраструктурою, через яку розміщувалися та розповсюджувалися GozNym, URLzone, тобто забезпечив кіберзлочинців знаряддям для вчинення банківського шахрайства, а також відмивання грошових коштів», – розповів Сторожук на спільній міжнародній прес-конференції правоохоронців 5 країн: України, США, Німеччини, Болгарії, Грузії, Молдови та представників Євроюсту та Європолу у Гаазі.

Сторожук додав, що на сьогодні мережа Avalanche ліквідована. По всьому світу вже затримані 11 осіб, а заходи із затримання решти учасників мережі тривають.

16 травня у Європолі повідомили, що європейська і американська поліція ліквідували міжнародне злочинне угруповання, що використовувало шкідливе програмне забезпечення для крадіжки 100 мільйонів доларів у десятків тисяч людей. Повідомлялося, що слідчі дії тривали у США і п’яти європейських країнах – Болгарії, Німеччині, Грузії, Молдові та Україні. За даними правоохоронців, зловмисники використали шкідливе програмне забезпечення GozNym для зараження комп’ютерів і збору даних про банківські операції понад 41 тисячі людей, головним чином «підприємств і їх фінансових установ».

XS
SM
MD
LG