Доступність посилання

ТОП новини

Документи про денонсацію договору дружби з Росією вже готові – Клімкін


На думку Клімкіна, Росія порушила договір про дружбу «починачи з преамбули»
На думку Клімкіна, Росія порушила договір про дружбу «починачи з преамбули»

Документи про розірвання договору про дружбу з Росією вже готові – про це заявив у Києві голова Міністерства закордонних справ Павло Клімкін.

«Ці документи вже підготовлені, весь пакет, про це можу сказати. Це завжди було нашою позицією, тому ми його опрацювали. В найближчі дні ми внесемо його формально», – анонсував міністр.

В Клімкіна не викликає сумнівів те, що російська сторона порушила всі положення угоди.

«Росія, по-перше, порушила все, що можливо в цьому договорі, починаючи з преамбули, всі статті. По-друге, звичайно, є юридична сторона, є політична, але є й емоційна сторона. Про яку дружбу, про яке співробітництво може йти мова?», – стверджує він.

Читайте також: «Кремль прокоментував ідею розриву Договору про дружбу між Україною та Росією​»

28 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від МЗС необхідний пакет документів для початку реалізації процесу припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Цей документ був підписаний 1997 року, нині є чинним. Він, серед іншого, передбачає, що сторони «поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів», а також «будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою».

Документ був укладений на термін у десять років – у 2008 році його дію було автоматично продовжено. Аби розірвати договір, Україна має офіційно сповістити Росію не пізніше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду – тобто до жовтня 2018 року.

Читайте також: «Від «давно пора» до «виборча технологія»: реакції на ідею розриву «великого» договору з Росією»

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму порушенням міжнародного права і засудили дії Росії як незаконні, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Від квітня 2014 року після російської анексії Криму на частині Донбасу триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній агресії і підтримці сепаратистів. Кремль, попри численні докази, відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

НА ДОТИЧНУ ТЕМУ:

Від «давно пора» до «виборча технологія»: реакції на ідею розриву «великого» договору з Росією

Представник Порошенка: частина договорів у рамках СНД має залишитися

Україна повинна денонсувати «Великий договір» із Росією у повному обсязі

Росії невигідно денонсувати угоду про дружбу з Україною – Бабін

20 років Договору про дружбу України і Росії. Окупація Криму і війна на Донбасі ознака дружби?

XS
SM
MD
LG