Доступність посилання

ТОП новини

У Північній Кореї стратили відповідального за саміт із Трампом чиновника і 4 дипломатів – ЗМІ


Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин стратив свого спецпосланця на ядерних переговорах зі США після невдалого саміту з американським президентом Дональдом Трампом в Ханої в лютому цього року, стверджує південнокорейська газета «Чосон ільбо».

Як пише видання, посланець Кім Хйок Чхоль і ще чотири співробітники МЗС були страчені в березні на аеродромі Мірім у Пхеньяні за звинуваченням у шпигунстві на користь Сполучених Штатів. У газеті мовиться, що цю інформацію підтвердило анонімне джерело.

«Кім Хйок Чхоль був звинувачений у шпигунстві на користь США за погану звітність щодо переговорів без належного розуміння намірів США», – заявляє джерело.

Крім того, Кім Йон Чхоль, колега держсекретаря США Майка Помпео по ядерних переговорах, був відправлений в трудовий і «перевиховний» табір в північній частині країни, стверджує видання з посиланням на одне анонімне джерело.

Ніяких даних про цю ситуацію з інших джерел наразі немає.

У Північній Кореї раніше вже ставалися страти високопосадовців, які чимось завинили перед лідерами країни, зокрема й нинішнім Кім Чен Ином, або накладення на них серйозних покарань. Водночас південнокорейські засоби інформації, як і урядові джерела в Сеулі, вже багато разів публікували схожі сенсаційні повідомлення щодо нібито подій на Півночі, які згодом виявлялися неправдивими.

Перша в історії зустріч лідерів США і Північної Кореї відбулася в Сінгапурі в червні 2018 року. Вона завершилася підписанням документа, згідно з яким Північна Корея зобов’язалася проводити ядерне роззброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США. Але пізніше ЗМІ повідомляли, що КНДР продовжує ядерні розробки.

Другий саміт КНДР і США пройшов у лютому в Ханої у В’єтнамі. На ньому обговорювалося повне припинення ядерної програми КНДР в обмін на зняття всіх американських санкцій проти Пхеньяна. Зустріч закінчилася невдачею – лідери США і КНДР не підписали спільну декларацію.

Дональд Трамп висловив готовність провести третій саміт із Кім Чен Ином, щоб обмежити ядерні і ракетні програми Північної Кореї в обмін на послаблення санкцій. Кім також заявив про готовність зустрітися з Трампом втретє.

XS
SM
MD
LG