Доступність посилання

ТОП новини

В КНУ прокоментували розслідування розтрати коштів, отриманих за Кіотським протоколом


У КНУ імені Шевченка нагадують, що кримінальне провадження ще не є доказом провини, та обіцяють не допустити «дестабілізації ситуації й дискредитації свого іміджу»
У КНУ імені Шевченка нагадують, що кримінальне провадження ще не є доказом провини, та обіцяють не допустити «дестабілізації ситуації й дискредитації свого іміджу»

Київський національний університет імені Тараса Шевченка 16 липня виклав свою версію обставин, які розслідує Національна поліція за фактом ймовірної розтрати коштів, отриманих на термомодернізацію корпусів.

Як заявляють у Центрі комунікації КНУ, через великі теплові втрати температура в зимках в опалюваних приміщеннях може іноді сягати не вище 8 градусів тепла, через що університет «шукає можливості здійсення термомодернізації». Через це, мовляв, заклад п’ять років тому конкурував за фінансування від сторін Кіотського протоколу згідно з Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату.

Відтак КНУ розробив два проєкти ремонту корпусів механіко-математичного факультету по проспекту Глушкова, 4-Е та 4-Д. Сума на ці роботи в 2018 році становила 172 326 гривень.

Читайте також: У Bihus.info заявили, що оскаржать рішення суду про розслідування щодо Гладковського​

«У зв’язку з реорганізацією Міністерства екології та природних ресурсів України, яке виступало розпорядником коштів уряду Королівства Іспанії, виділених за Кіотським протоколом, восени 2019 року виникла затримка у фінансуванні, що викликало призупинення робіт. У кінці 2019 року ремонтні роботи були знову призупинені у зв’язку з відсутністю фінансування з боку Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України», – повідомляє університет.​

При цьому, згідно з заявою, питання ремонту щодо термомодернізації «постійно обговорюється» в тому числі з представниками Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів. В червні 2020 року, зокрема, керівництво університету вислухали головного архітектора щодо необхідності коригування проєкту.

Це коригування в КНУ пояснюють зокрема приведенням цін проєкту до рівня 2019 року та виявленою потребою в додаткових роботах. Про зміни також нібито повідомили іспанську сторону, яка фінансувала проєкт.

«Варто зазначити, що університет ніколи не зупиняв робіт з термомодернізації з власної ініціативи, а також не вносив змін до проєктної документації та кошторису, завжди дотримувався і дотримується всіх норм фінансової дисципліни й чинного законодавства, що підтверджено неодноразовими перевірками. Сьогодні безпідставним, необґрунтованим звинуваченням спаплюжена не лише репутація університету, а й імідж нашої держави й довіра до неї міжнародних партнерів», – вважають у КНУ.

Читайте також: «Продовжую займатися Порошенком»: Портнов про скасування прийняття його на роботу до КНУ імені Шевченка​

У вищому навчальному закладі нагадують, що кримінальне провадження ще не є доказом провини, та обіцяють не допустити «дестабілізації ситуації й дискредитації свого іміджу».

«Університет… вживатиме всіх заходів у межах правового поля для захисту своєї честі, гідності та ділової репутації», – підсумовує Центр комунікації КНУ.

14 липня Національна поліція відкрила провадження через розтрату 60 мільйонів гривень, які Київський національний університет імені Тараса Шевченка отримав від уряду Іспанії згідно з «Кіотським протоколом», повідомило Радіо Свобода джерело в правоохоронних органах.

Радіо Свобода надіслало запит до Національної поліції України з питанням, чи є в цьому провадженні підозрювані.

XS
SM
MD
LG