Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Вінниці продовжив арешт колишнього американського військового


США вимагають екстрадиції колишнього американського військового
США вимагають екстрадиції колишнього американського військового

Вінницький міський суд продовжив на два місяці арешт колишнього американського військовослужбовця Крейґа Ленґа, який у 2015 році приїхав в Україну для участі в збройному конфлікті на Донбасі на боці української армії.

Запобіжний захід продовжений до 3 лютого 2020 року.

Захист Ленґа попросив суд вимагати від Сполучених Штатів Америки гарантій, що чоловіку не загрожує довічне ув’язнення або смертна кара, і тільки в такому випадку дозволити екстрадувати американця до США.

Вагітна дружина ув’язненого попросила випустити чоловіка, бо він є єдиним годувальником у сім’ї. Прокуратура, зі свого боку, наполягала, що суд мав продовжити запобіжний захід.

«Офіційна перевірка не завершена. Відповіді з усіх державних органів, в які направлені запити, у повному обсязі не отримані. Державною міграційною службою заява, з якою звернувся Ленґ, офіційно не розглянута. Тому є всі підстави подальшого утримання особи під вартою і продовження строку», – заявив прокурор.

Сам Ленґ попросив у суду захисту та статус біженця. Він пообіцяв, що не буде втікати, та висловив готовність бути законослухняним і перебувати під домашнім арештом, щоб мати можливість годувати сім’ю. Крім того, колишній американський військовий поскаржився на свій стан здоров’я.

Правоохоронні органи Сполучених Штатів Америки вимагають екстрадиції Крейґа Ленґа, його підозрюють у подвійному вбивстві. 8 жовтня суд у Вінниці арештував американця на 60 діб.

Ленґ – колишній американський військовий. Брав участь у бойових діях в Іраку й Афганістані. В Україну вперше потрапив у 2015-му. Приєднався до «Правого сектору». Із добровольцями на фронті він провів понад рік.

Коли з’явилася легальна можливість, Ленґ разом з бійцями «Грузинського легіону» підписав контракт із ЗСУ (після змін законодавства у квітні 2016 року перші іноземці отримують українські військові квитки). Служив на передовій в районі Світлодарської дуги. Через кілька місяців військовий припинив службу в ЗСУ.

XS
SM
MD
LG