Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба: ООН із політичних мотивів проігнорувала саміт «Кримської платформи»


«Ми будемо говорити з керівництвом організації про неприпустимість такого ставлення», – сказав міністр
«Ми будемо говорити з керівництвом організації про неприпустимість такого ставлення», – сказав міністр

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав ООН долучитися до зусиль «Кримської платформи» для відновлення територіальної цілісності України.

«ООН проігнорувала саміт «Кримської платформи» 23 серпня і не була на ньому представлена. Це відбулося з абсолютно політичних мотивів. Ми будемо говорити з керівництвом організації про неприпустимість такого ставлення, адже ключовим завданням ООН є саме підтримка миру та безпеки», – заявив Кулеба на брифінгу 16 вересня.

За словами міністра, «свідоме ігнорування» ООН установчого саміту «Кримської платформи» демонструє як стан справ у самій організації, так і розуміння нею своєї ролі та місії у світі.

«Це неправильне розуміння, яке ми будемо змінювати, тому що потрібно захищати принципи, а не інтереси окремих держав, які порушують міжнародне право», – наголосив голова МЗС.

Міністр також розповів, що на виконання завдань стратегії зовнішньополітичної діяльності України МЗС вже розпочало роботу над проєктами оновлених «кримських» резолюцій Генеральної асамблеї ООН: щодо порушень прав людини і щодо мілітаризації Криму та прилеглих морських акваторій.

«Безумовно, створення «Кримської платформи» надає додатковий імпульс для цієї роботи, додаткове «м’ясо» для текстів резолюцій», – сказав міністр.

Генеральна асамблея ООН відкрила 76-у сесію 14 вересня. Загальні дебати Генасамблеї ООН пройдуть із 21 вересня по 27 вересня.

23 серпня у Києві відбувся саміт «Кримської платформи», який офіційно запустив міжнародний формат з питання деокупацію Криму. 43 країни, які взяли у ньому участь, підписали спільну Декларацію із закликом відновити територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах. Учасники саміту заявили, що «Росії не вдасться легітимізувати тимчасову окупацію Криму і Севастополя».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG