Доступність посилання

ТОП новини

У Києві демонтували пам’ятник генералу Ватутіну – КМДА


Пам’ятник планують перемістити до Музею авіації
Пам’ятник планують перемістити до Музею авіації

У Маріїнському парку Києва демонтували пам’ятник радянському командувачу генералу Миколі Ватутіну, повідомляє Київська міська державна адміністрація з посиланням на заступника свого голови Володимира Прокопіва 9 лютого.

За його словами, монумент знесли за рішенням Робочої групи з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних із історією та культурою Росії та СРСР, із публічного простору міста Києва.

Прокопів додав, що столична влада планує незабаром завершити «процес декомунізації та дерусифікації у Києві».

«Нарешті ми дочекалися всіх юридичних погоджень та на абсолютно законних підставах зносимо сьогодні пам’ятник радянському воєначальнику, генералу армії та герою радянського союзу Миколі Ватутіну. Хто він такий, можна багато сперечатися, але, думаю, що всі погодяться з тими людьми, котрі ще в 2017 році написати на цьому постаменті слово «кат», – йдеться в коментарі заступника голови КМДА.

Пам’ятник радянському генералу Ватутіну, облитий червоною фарбою, і священник 18 травня 2017 року
Пам’ятник радянському генералу Ватутіну, облитий червоною фарбою, і священник 18 травня 2017 року

Прокопів вказав на те, що три роки тому петиція на сайті Київради з вимогою демонтувати пам’ятник «дуже швидко» набрала понад 10 тисяч голосів, необхідних для розгляду. Його планують розмістити в Музеї авіації.

«Процес прибирання таких пам’ятників із публічного простору не відбувається так швидко, як нам хотілось би, але ми, на відміну від Росії, – правова держава, де поважають закони, тому нині, коли ми маємо на це юридичне право, ми прибираємо залишки тоталітаризму з публічного простору нашої столиці», – додав він.

Згідно з довідкою КМДА, під керівництвом Ватутіна в часи Другої світової війни радянська армія зазнавала «величезних втрат». Історики, зокрема, Володимир В’ятрович, також оцінювали Ватутіна як відповідального за великі втрати Червоної армії. Генерал Ватутін помер 1944 року після поранення, отриманого, коли його колона потрапила в засідку Української повстанської армії (УПА).

XS
SM
MD
LG