Доступність посилання

ТОП новини

Держава має залучати капеланів до психологічної реабілітації ветеранів – Лапутіна


Військові капелани під час Маршу захисників на День Незалежності України, Київ, 24 серпня 2020 року
Військові капелани під час Маршу захисників на День Незалежності України, Київ, 24 серпня 2020 року

Держава має залучати військових капеланів до психологічної реабілітації ветеранів силових структур, сказала міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Говорячи в «Суботньому інтерв’ю» про необхідність психологічної допомоги людям, які завершили чи завершують службу в Збройних силах України і схожих структурах, вона заявила, що для цього також треба використовувати вже наявні можливості – центри психологічної реабілітації, – а також залучати і допомогу міжнародних організацій, і релігійні організації.

За її словами, психологічної допомоги потребують не тільки ті, хто брав участь у бойових діях, а взагалі військові: «У провідних країнах світу існує практика, коли людина десь за пів року до звільнення отримує не просто психологічну допомогу, а орієнтацію на різні можливості працевлаштування. Бо цей психологічний стан – це не тільки від того, що людина бачила бойові дії, отримала там травму. Людина бачить зневіру у майбутньому, вона не знає, куди їй піти далі, і вона ще більше фруструє з цього».

Інститут капеланів, чи військових священиків, у Збройних силах, Національній гвардії і Державній прикордонній службі України був офіційно запроваджений у липні 2014 року, після початку російсько-української війни. До їхніх завдань на практиці входить не тільки задоволення релігійних потреб військовослужбовців, а й психологічно-виховна робота тощо.

XS
SM
MD
LG