Доступність посилання

ТОП новини

Латвія перевірить росіян на політичні погляди при продовженні посвідки на проживання – МЗС


За словами міністра, також Латвія не прийматиме росіян, які залишають свою країну, намагаючись уникнути мобілізації на війну
За словами міністра, також Латвія не прийматиме росіян, які залишають свою країну, намагаючись уникнути мобілізації на війну

Латвія жорстко перевірятиме всіх громадян Росії, які живуть у країні на постійній чи тимчасовій основі, а частині з них після таких перевірок, ймовірно, не продовжать посвідку на проживання, повідомив в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс. Нині у Латвії посвідку на проживання мають близько 10 тисяч росіян.

«Ми скорочуватимемо і не продовжуватимемо посвідки на проживання, які були отримані за інвестиціями, а також за іншими програмами», – сказав міністр.

За його словами, також Латвія не прийматиме росіян, які залишають свою країну, намагаючись уникнути мобілізації на війну. Це суперечить заявам деяких європейських чиновників, наприклад голови Євроради Шарля Мішеля: той нещодавно заявив, що країни Євросоюзу повинні приймати у себе громадян РФ, які віткають із країни від мобілізації.

«Ці люди – не проти війни, яку Росія веде в Україні, а проти мобілізації, і це велика різниця, – пояснив голова МЗС Латвії позицію Риги. – Якщо ви вважаєте, що те, що зараз твориться в Росії, неприпустимо – то виступайте проти російської влади».

«Знаєте, мене не переконує аргумент, що в Росії ситуацію затиснули так, що ніхто не може вийти на вулиці. Якщо це сто, двісті, тисяча громадян – так. Але їдуть зараз, за нашими даними, десятки тисяч громадян. І я думаю: чому ми повинні їх приймати? Для нас це, зокрема, питання безпеки», – зауважив Рінкевичс.

З кінця вересня Латвія поряд з іншими країнами Балтії повністю заборонила в’їзд громадянам Росії за туристичними візами, проте продовжує приймати заяви про надання притулку, політичного т гуманітарного, зокрема від громадян Росії. Але, як випливає зі слів міністра, загроза мобілізації не буде підставою для надання притулку в Латвії громадянам РФ.

XS
SM
MD
LG