Доступність посилання

ТОП новини

«ЛДНР» передають Україні тільки тих людей, яких хочуть віддати – правозахисниця


За даними СБУ станом на листопад 2020 року, контрольовані Росією сили незаконно утримують на Донбасі 251 людину
За даними СБУ станом на листопад 2020 року, контрольовані Росією сили незаконно утримують на Донбасі 251 людину

Контрольовані Росією незаконні збройні угруповання «ДНР» та «ЛНР» на Донбасі вносять в списки на обмін з Україною тільки тих людей, яких вони готові і хочуть віддати. Про це ефірі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) заявила виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

«Є списки, які так звані «ЛНР» та «ДНР» зі свого боку підтверджують. Але вони підтверджують не ті списки, що є в нас. Коли навіть є докази, що людина точно перебуває десь в певній точці, вони підтверджують тільки тих, кого вони рано чи пізно готові віддати», – каже правозахисниця.

Читайте також: Росії не сподобався український план по Донбасу. «Мінську» кінець?

Романцова зазначає, що є люди, яких угруповання «ЛДНР» не передають українській стороні вже декілька років.

«Це не означає, що людини там немає. Це означає, що вони її просто не хочуть віддавати. Треба швидше придумати механізм тиску на угруповання, щоб ці люди були звільнені», – каже Романцова.

Останній обмін утримуваними особами на Донбасі відбувся 16 квітня. Офіс президента повідомив, що з полону звільнили 20 українців. У контрольованих Росією угрупованнях «ДНР» і «ЛНР» сказали, що українська сторона передала 14 осіб.

Читайте також: «Ми цих росіян виб’ємо з нашої землі»: у Слов’янську вшанували пам’ять бійця Миколи Колосовського (рос.)

На початку серпня голова Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив про підготовку нового обміну у форматі «100 на 100». Єрмак висловив сподівання, що обмін відбудеться «скоро», але точної дати не навів.

У листопаді Служба безпеки повідомляла Радіо Свобода, що контрольовані Росією сили незаконно утримують на Донбасі 251 людину.

XS
SM
MD
LG