Доступність посилання

ТОП новини

У Львові демонтували радянську зірку на Марсовому полі


Один із монументів на Марсовому полі, Львів
Один із монументів на Марсовому полі, Львів

У Львові демонтували радянську зірку, яка була встановлена на Марсовому полі, що входить до складу музею-заповідника «Личаківський цвинтар». Зірку вже підняли і продовжують оббивати бетон.

«Другий день ми проводимо демонтажні роботи. Підняли домкратом зірку, тяжка робота, бо старий бетон, міцний, але вона не була нічим іншим прикріплена. Заберемо бетон ­– і все», – розповів працівник Володимир Семин.

Радянська зірка виготовлена з бронзи, розміром 3,6 на 3,6 метра, вагою близько півтори тонни. Її виготовили у 70-х роках минулого століття, коли проводили реконструкцію Марсового поля.

«Реконструкцію проводили у 1974–1976 роках, тоді зробили ущільнення поховань радянських солдатів і працівників НКВС. На плитах написані по десять прізвищ і, згідно з архівними книгами, по 10 останків клали в саркофаги, які запаяли. Чи це справді так, чи там по 10 останків, невідомо. Загалом тут нібито поховані 3600 солдат і офіцерів НКВС. Згідно з рішенням виконкому міськради від 8 жовтня цього року, ми демонтували радянську зірку, а управління архітектури має розробити проєкт упорядкування комплексу», – розповів Радіо Свобода директор музею-заповідника «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай.

Роботи з демонтажу проводять за гроші музею, сума становить близько 400 тисяч гривень.

Зірку як радянський символ завтра, 27 жовтня, перевезуть до музею «Територія терору», згідно з рішенням виконкому міськради Львова.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG