Доступність посилання

ТОП новини

Центр щодо злочину агресії РФ в Україні у Гаазі відповідатиме за збереження доказів – Мамедов


Ґюндуз Мамедов вказав на досвід попередніх розслідувань міжнародних злочинів, який свідчить, що докази повинні зберігатися належним чином
Ґюндуз Мамедов вказав на досвід попередніх розслідувань міжнародних злочинів, який свідчить, що докази повинні зберігатися належним чином

Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії Росії в Україні, який відкрили у Гаазі, спростить роботу спільних міжнародних груп і Міжнародного кримінального суду. Про це в етері Радіо Свобода «Свобода Ранок» сказав ексзаступник генерального прокурора України з 2019 по 2021 рік, експерт з національного та міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов.

За його словами, головним завданням Центру є збереження та аналіз доказів російських злочинів, щоб у майбутньому не допустити виправдальних вироків щодо тих, хто вчиняв злочини в Україні. Адже доведення міжнародних злочинів – це дуже складний процес.

«Це крок до правосуддя. Цей центр дуже важливий. Бо основна практика виправдувальних вироків по міжнародних справах – це саме і є втрата і неприпустимість зібраних доказів. Тобто центр буде відповідати за збереження і безпеку цих доказів, щоб вони були використані в прийдешніх судах», – сказав він.

Читайте також: Очільниця Єврокомісії обіцяє притягнути Путіна до відповідальності за війну в Україні

Мамедов вказав на досвід попередніх розслідувань міжнародних злочинів, який свідчить, що докази повинні зберігатися належним чином.

«Тобто, якщо це цифрове розслідування, де використовують метадані, геодані, які повинні у правильній формі зберігатися, щоб не викликали сумнівів у справжності цих документів; також свідчення людей, які перебувають на території США, Європейського Союзу, які багаторазово звертаються до правоохоронних органів цих держав за фактом міжнародних злочинів, які були вчинені щодо них», – сказав Мамедов.

Ексзаступник генерального прокурора також розповів, що з початку повномасштабного російського вторгнення українські правоохоронні органи зареєстрували 96 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів, ще приблизно 17 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних зі злочинами проти національної безпеки.

Читайте також: «Може бути президент, а може бути офіцер». Кого і коли покарають за катастрофу на Каховській ГЕС?

Загалом від початку російської агресії в Україні у 2014 році зареєстрували вже приблизно 130 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних зі збройним конфліктом.

Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України відкрився в Гаазі 3 липня.

XS
SM
MD
LG