Доступність посилання

ТОП новини

У Мінфіні розповіли, коли очікують на рішення ЄС щодо надання 18 мільярдів євро


Заступниця міністра привітала рішення Європейського парламету на підтримку цього траншу як «надзвичайно позитивну новину»
Заступниця міністра привітала рішення Європейського парламету на підтримку цього траншу як «надзвичайно позитивну новину»

Країни-члени Європейського Союзу мають проголосувати за надання Україні 18 мільярдів фінансової допомоги наступного року на початку грудня, повідомила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова. Про це вона розповіла в ефірі національного телемарафону 28 листопада.

Зикова привітала рішення Європейського парламету на підтримку цього траншу як «надзвичайно позитивну новину», але нагадала, що це не останній крок для надання допомоги.

«Наступним кроком є голосування країн-членів ЄС у Європейській Раді. Ми очікуємо на таке схвалення 6 грудня. Щиро сподіваємося, що найближчим часом будуть завершені всі внутрішні процедури ЄС, оскільки нам вкрай необхідно розуміти, що ми зможемо отримати перший транш із пакету на 18 мільярдів у січні 2023 року. Чому це важливо: ми маємо планувати наші видатки, в першу чергу соціально важливі. Тому саме стабільність і передбачуваність надходження цих коштів є запорукою правильного формування плану покриття соціально важливих видатків», – пояснила вона.

Читайте також: У Києві перебувають керівники урядів Литви, Польщі та Бельгії. Стало відомо про предмет візиту

За словами урядовиці, 18 мільярдів доларів – це кредит, який надається на тривалий термін. Бюджет ЄС покриватиме видатки на відсотки за користування цими коштами.

«Тобто Єврокомісія позичатиме кошти на міжнародних ринках і перераховуватиме Україні виручку на тих самих умовах. Тобто по суті, цей кредит на 70% буде забезпечено за рахунок сум, виділених із бюджету Євросоюзу», – сказала Зикова.

Заступниця міністра додала, що майже половина дефіциту державного бюджету наступного року буде покриватися за рахунок коштів Євросоюзу.

З початку повномасштабного російського вторгнення більшість країн ЄС надають Україні свою підтримку. Нещодавно Європейська комісія офіційно запропонувала надати Києву у 2023 році до 18 мільярдів євро макрофінансової підтримки.

XS
SM
MD
LG