Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони закликало партнерів України дати «сильну відповідь» Росії на блокування в морі


«Це тактика повзучої окупації моря, яку вони використовують давно», заявив Олексій Резніков
«Це тактика повзучої окупації моря, яку вони використовують давно», заявив Олексій Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що світова спільнота мала б дати «сильну відповідь» Росії на її дії в Чорному й Азовському морях.

«Росія продовжує активну мілітаризацію півострова Крим, продовжує використання тимчасово окупованої території як полігону. Наразі ми спостерігаємо і навчання, і накопичення зброї у зв’язку з цим, відведення та введення підрозділів збройних сил РФ, перекриття акваторій Азовського та Чорного морів «для навчань» – це тактика повзучої окупації моря, яку вони використовують давно», – цитує слова Резнікова пресслужба Міністерства оборони України.

«Якщо не буде спільної реакції світу на ці спроби тиску, то подібну тактику Кремль, і не тільки Кремль, може застосувати у всьому світі. Наші партнери показали сильну відповідь постачанням зброї. Наразі очікуємо не менш сильну відповідь: коли кораблі РФ не зможуть спокійно заходити в цивілізовані порти, вони зрозуміють ціну своєї нахабності», – додав він.

За даними українського Міністерства оборони, Росія продовжує «свою деструктивну діяльність з дестабілізації безпекової обстановки у Азово-Чорноморському регіоні», перекриваючи значну частину морських районів: «практично весь південь Азовського моря і північно-західну частину Чорного моря».

«Прибережними попередженнями Росія оголосила обширні райони Азовського і Чорного морів небезпечними для плавання на період з 13 по 19 лютого у зв’язку із проведенням навчань, які передбачають ракетну та артилерійську стрільбу. У такий спосіб РФ у черговий раз продемонструвала зловживання міжнародним правом з метою досягнення власних геополітичних цілей за рахунок інших суб’єктів міжнародного права, зокрема України», – заявило Командування Військово-морських сил ЗСУ.

Такі дії там назвали черговою загрозою суверенітету України у її територіальному морі.

«Перекриваючи рекомендовані морські шляхи, Російська Федерація практично унеможливила свободу судноплавства у вказаних районах та можливість суден вільно заходити в морські порти України, особливо в Азовському морі, що беззаперечно є порушенням як духу так і букви Конвенції ООН з морського права 1982 року. Паралельно РФ продовжує мілітаризацію Чорноморського регіону, перекидаючи додаткові десантні кораблі з метою тиску на Україну і світ», – йдеться в повідомленні.

Як наголосили у ВМС, Військово-морські сили готові до розвитку «будь-яких сценаріїв і провокацій», захисту країни з морського напрямку.

Раніше сьогодні Міністерство закордонних справ України висловило «рішучий протест» у зв’язку з «рішенням Росії про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань»

За даними ЗМІ, напередодні Росія перекинула ​в Чорне море шість великих десантних кораблів Північного і Балтійського флоту. У Міноборони Росії заявили, що судна візьмуть участь у спільних навчаннях. Раніше військові експерти оцінили можливість створення Росією угруповання з 12 великих десантних кораблів біля берегів України.​

У грудні у Військово-морських силах України заявили, що через військові навчання Росії перекрито близько 70% акваторії Азовського моря.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG