Доступність посилання

ТОП новини

У день оголошення вердикту за апеляцією Младича росіяни в Белграді влаштували презентацію його книжки


Суд винесе вирок під час судового засідання, яке буде закрите для журналістів через обмеження щодо коронавірусу
Суд винесе вирок під час судового засідання, яке буде закрите для журналістів через обмеження щодо коронавірусу

Так званий Російський комітет із захисту Ратка Младича влаштував у Белграді презентацію його книжки під назвою «Остання битва» саме 8 червня, в день коли йому суд ООН виносить остаточний вирок за апеляцією колишнього військового командира боснійських сербів на його довічне ув’язнення за розправу над боснійськими мусульманами в місті Сребрениці та інші воєнні злочини.

Ратко Младич був головним командувачем сил боснійських сербів в час війни в Боснії і Герцеговині (1992-1995). Міжнародний трибунал для колишньої Югославії в Гаазі 2017 року засудив його до довічного увʼязнення за скоєння воєнних злочинів й причетність до геноциду.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на презентації російськомовної книжки Младича виступали депутат Держдуми Росії Павло Дорохін й історик Олена Гуськова, яка упродовж минулих 30 років постійно пропагувала російську політику в Белграді.

Вранці 8 червня Младич отримав змогу коротко звернутися до громадян Сербії. На національному телевізійному каналі «Гепі» в ранковій програмі брав участь його син Дарко, а також згаданий російський депутат. У прямому ефірі Дарко Младич скористався правом потелефонувати до батька, який не має права давати інтервʼю й робити будь-які заяви. Генерал, засуджений до довічного увʼязнення, сербською мовою сказав «Любить вас дід Ратко», а російською передав «окремий привіт Росії, російській компартії, Російській Федерації».

Сербські державні органи не реагували на участь Младича в телевізійній передачі і на презентацію його книжки.

Суд ООН у Гаазі 8 червня має винести остаточний вирок за апеляцією Младича.

Суд винесе вирок під час судового засідання, яке буде закрите для журналістів через обмеження щодо коронавірусу. Винесення вердикту заплановане на 16:00 за Києвом.

Очікується, що 78-річний Младич буде в суді, де раніше він виступив із різким засудженням Заходу і звинуватив суддів у брехні. Младич наполягає на своїй невинуватості.

Слухання кілька разів відкладали через стан здоров’я підсудного і через пандемію коронавірусної інфекції.

У 2017 році Младич був засуджений за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид через його роль у громадянській війні в Боснії у 1990-х роках.

Серед злочинів, у яких визнали винним Младича, були, зокрема, організація 44-місячної блокади й артилерійських обстрілів боснійської столиці Сараєва, внаслідок чого загинули близько 10 тисяч людей, чи організація вбивства понад восьми тисяч босняків, чоловіків і підлітків, у захопленому боснійськими сербами місті Сребрениці й околицях 1995 року.

Суд також визнав політичного керівника Младича Радована Караджича винним за подібними звинуваченнями, зокрема в геноциді, у 2016 році, і засудив його до 40 років ув’язнення. У 2019 році термін ув’язнення Караджича змінили на довічне.

Караджич і Младич були одними з останніх підозрюваних, відданих під суд ООН за роль у громадянській війні у Боснії в 1992-95 роках.

XS
SM
MD
LG