Доступність посилання

ТОП новини

Експрем’єр Молдови відповів на критику наступниці щодо зняття санкцій із заводу в Придністров’ї


Павел Філіп заявив, що «не можна боротися за реінтеграцію країни, не знаючи проблем жителів лівого берега Дністра»
Павел Філіп заявив, що «не можна боротися за реінтеграцію країни, не знаючи проблем жителів лівого берега Дністра»

Колишній прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп, після листа якого був виведений з-під українських санкцій «Молдовський металургійний завод» – один із найбільших платників податків у невизнаній «Придністровській Молдовській республіці», розкритикував свою наступницю Маю Санду.

В інтерв’ю Радіо Свобода 12 липня Санду назвала зняття санкцій «частиною корупційних схем»​.

Філіп заявив, що «не можна боротися за реінтеграцію країни, не знаючи проблем жителів лівого берега Дністра».

У заяві у фейсбуці він написав, що не знає, чи бувала голова уряду в Придністров’ї, і які заходи має намір вжити уряд для врегулювання конфлікту. «Прем’єр-міністр зобов’язаний захищати права й економічні інтереси вітчизняних підприємств. І, якщо Мая Санду не знає, хочу нагадати, що ММЗ офіційно зареєстрований в Агентстві держпослуг, і там працює понад 2340 робітників», – написав колишній прем’єр-міністр Молдови 18 липня.

Минулого тижня нова прем’єр-міністр Молдови Мая Санду заявила, що виведення з-під українських санкцій «Молдовського металургійного заводу» – одного з найбільших платників податків у невизнаній «Придністровській Молдовській республіці» – відбулося внаслідок «корупційних схем» попереднього уряду.

Раніше журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») і проекту розслідувань RISE. Moldova виявили, що українські санкції із проросійського «ММЗ» були зняті за прямою вказівкою з Адміністрації президента Петра Порошенка після листа тодішнього прем’єра Молдови Павела Філіпа – ставленика молдовського олігарха Влада Плахотнюка, який називав Порошенка своїм «старим другом».

Санду наголосила, що без участі Кишинева «більшість із цих корупційних схем не могли б існувати», і саме «гроші з корупційних схем» дозволили так довго проіснувати «режиму» в невизнаному Придністров’ї.

Також прем’єрка зазначила, що лист із проханням зняти санкції з металургійного заводу в «ПМР», який молдовський уряд надіслав тодішньому керівництву України, став сюрпризом і в самій Молдові – адже підприємство, якого він стосувався, «не сплачує жодних податків» до її бюджету.

За кілька днів після публікації розслідування група депутатів парламенту Молдови виступила із вимогою до тодішнього молдовського прем'єр-міністра Павла Філіпа прозвітувати щодо його листа до українського президента Петра Порошенка, який став формальним приводом для зняття санкцій із «ММЗ».

В Адміністрації тодішнього президента України Петра Порошенка відповіді «Схемам» не надали. Знімальна група намагалася запитати про справу безпосередньо у Петра Порошенка – за першої після отримання інформації його появи в публічному просторі. Це сталося 21 квітня – під час голосування на виборах президента України у другому турі. Але Порошенко так він не відповів.

Павел Філіп говорити про свій лист не захотів.

XS
SM
MD
LG