Доступність посилання

ТОП новини

Марсохід NASA здійснює посадку на Червону планету


Подорож марсохода тривала понад шість місяців
Подорож марсохода тривала понад шість місяців

Марсохід Національної аерокосмічної адміністрації США (NASA) Perseverance («Наполегливість») здійснює посадку на Марс.

Трансляцію у прямому ефірі веде NASA. Очікується, що апарат сяде на поверхню планети у кратері Єзеро приблизно через півтори години.

Подорож марсохода тривала понад шість місяців. Ракета-носій Atlas V із апаратом на борту стартувала з майданчика на мисі Канаверал 30 липня 2020 року.

За даними NASA, марсохід Perseverance має більшу обчислювальну потужність, ніж його попередні аналоги, і може самостійно переміщатися по 200 метрів на день. Він має 19 камер і два мікрофони, які, як сподіваються вчені, вперше зроблять запис звуку на Марсі. Його роботизована «рука» завдовжки 2 метри живиться від невеликого ядерного генератора.

Основна місія Perseverance – дослідити планету для доведення існування давнього життя. Вчені вважають, що колись на Марсі існували умови, які могли привести до елементарного мікробного життя.

Це вже буде дев’ята посадка NASA на Марс із урахуванням попередніх місій марсоходів і космічних кораблів.

Один із марсоходів, Curiosity, все ще активний. Із моменту приземлення в 2012 році він пройшов 23 кілометри планети.

Також у 2030-х роках США планують відправити на Марс астронавтів у рамках своєї програми Artemis, яка передбачає використання бази на Місяці як випробувальної платформи для перебування людей, перш ніж здійснити їхній політ на Марс.

XS
SM
MD
LG