Доступність посилання

ТОП новини

НАТО стежить за ситуацією в Керченській протоці й закликає до деескалації напруження – заява


Російські літаки над Керченським мостом. Росія блокує українським кораблям доступ до Азовського моря і захопила українські кораблі
Російські літаки над Керченським мостом. Росія блокує українським кораблям доступ до Азовського моря і захопила українські кораблі

Союз НАТО уважно стежить за розвитком подій біля Керченської протоки та закликає до стриманості й деескалації напруження, заявляє речниця Північноатлантичного альянсу Оана Лунджеску.

Читайте також: Російські прикордонники відкрили вогонь по українських кораблях. Живий блог

«НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, включно із її правами на мореплавство у територіальних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі відповідно до міжнародного права», – повідомила у своєму мікроблозі «Твіттер» представниця НАТО.

Лунджеску наголосила на тому, що «на останньому Брюссельскому саміті НАТО у липні лідери альянсу висловили Україні свою підтримку та чітко заявили, що російська мілітаризація Криму, Азовського і Чорного морів створює подальші загрози незалежності України й підриває стабільність цілого регіону».

Раніше 25 листопада три кораблі ВМС України, які прямували з Чорного моря в Азовське, – малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу», – були перехоплені російськими кораблями, при цьому корабель російських прикордонників таранив український буксир. Москва звинуватила їх у «порушенні державного кордону».

Пізніше стало відомо про захоплення українських кораблів і поранення військових ВМС ЗСУ.

Азовське море стало останнім часом місцем численних провокацій із боку російських силовиків, у першу чергу прикордонників, які затримують судна, що прямують в українські порти або з них. Росія також помітно наростила своє військово-морське угруповання в Азовському морі. Україна у відповідь теж змушена перекидати туди додаткові наявні засоби своїх ВМС.

XS
SM
MD
LG