Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар НАТО процитував вірш Тараса Шевченка у Верховній Раді


Столтенберґ заявив, що «двері НАТО залишаються відчиненими» для України
Столтенберґ заявив, що «двері НАТО залишаються відчиненими» для України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ процитував вірш українського письменника Тараса Шевченка під час свого виступу у Верховній Раді.

«Коли я минулого разу мав честь виступати перед цим парламентом, перед Верховною Радою два роки тому, я процитував Тараса Шевченка. І я хочу ще раз його процитувати. Він написав: «Страшно впасти у кайдани, умирать в неволі, а ще гірше – спати, спати… І спати на волі», – сказав Столтенберґ.

Під час свого виступу він заявив, що «двері НАТО залишаються відчиненими» для України.

Втім, Столтенберґ наголосив на необхідності впровадити рекомендації Венеціанської комісії щодо прав меншин. 30 жовтня, у день візиту президента Росії Володимира Путіна до Будапешта, Угорщина наклала вето на спільну заяву НАТО про Україну. Угорщина відмовилася від заяви через відсутність згадки про нібито «позбавлення прав» угорської меншини в Україні.

Перед виступом у парламенті Столтенберґ зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським в Маріїнському палаці в Києві. Очільник НАТО сказав, що Північноатлантичний альянс не визнавав і не визнає анексії Росією українського півострова Крим й наголосив на важливості виконання Мінських угод усіма сторонами.​

Зеленський заявив, що Україна готова «прискорити підготовку до членства в НАТО».

XS
SM
MD
LG