Доступність посилання

ТОП новини

Кримчанин Інвер Бекіров переніс мікроінсульт у російській колонії – адвокат


Наразі немає повідомлень від ФСВП Росії або представників російської колонії про стан Бекірова
Наразі немає повідомлень від ФСВП Росії або представників російської колонії про стан Бекірова

Засуджений російським судом фігурант ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Інвер Бекіров, який перебуває у російській колонії №2 в Салават (Республіка Башкортостан), переніс мікроінсульт. Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Рустема Кямілева.

За словами самого Бекірова, за тиждень до прибуття адвоката в колонію він погано себе почував, після чого «буквально втратив пам’ять». Як йому пізніше повідомили фельдшери, він сам прийшов до медсанчастини з проханням про допомогу.

«Мене хитало і піднявся тиск, на певний час я взагалі втратив координацію», – повідомив Бекіров.

Коли до нього повернулася свідомість, кримчанин почав запитувати медиків, де він перебуває і що з ним сталося. В результаті у Бекірова діагностували мікроінсульт, повідомили у «Кримській солідарності».

Адвокат заявив, що медсанчастина заборонила будь-які навантаження Бекірову, проте адміністрація колонії все одно має намір найближчим часом «розглянути питання про його переміщення у ШІЗО за незначні порушення порядку утримання».

Наразі немає повідомлень від ФСВП Росії або представників російської колонії про стан Бекірова.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у фейсбуці повідомила, що дії адміністрації колонії є порушенням статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН і рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням.

Денісова звернулася до Уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з вимогою відновити права Інвера Бекірова і надати йому належну медичну допомогу. Також Денісова вимагає від генерального прокурора Республіки Башкортостан Володимира Ведернікова дати відповідну правову оцінку діям адміністрації колонії.

Рішенням Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону в 2019 році Муслім Алієв був засуджений до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – 7 років і Рефат Алімов – 8 років.

Фігуранти справи були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинуватили у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Amnesty International назвала в’язнями совісті всіх фігурантів ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір».

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав п’ятьох кримчан політичними в’язнями.

Кримські «справи Хізб ут-Тахрір»

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави-окупанта.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG