Доступність посилання

ТОП новини

Слідчі з Нідерландів хочуть допитати «зенітника ДНР» зі Сніжного, поряд з яким був збитий літак MH17


Частини ракети російської установки «Бук», якою збили «Боїнг» над Донбасом. Їх представили під час звіту Спільної слідчої групи в Нідерландах, 24 травня 2018 року
Частини ракети російської установки «Бук», якою збили «Боїнг» над Донбасом. Їх представили під час звіту Спільної слідчої групи в Нідерландах, 24 травня 2018 року

Слідчі з Нідерландів хочуть допитати Володимира Цемаха – «зенітника ДНР» зі Сніжного, поряд з яким був збитий літак MH17, він заpаз перебуває під вартою в Україні. Про це агентству Associated Press розповіла речниця слідчої групи Брехтьє ван де Мосдейк.

За даними агентства, Цемах є одним із кандидатів на обмін утримуваними особами з Росією, тому слідчі зацікавлені в його допиті, поки він в Україні.

«Якщо його обміняють, то, звісно, важко сказати, чи зможемо ми поговорити з ним, коли він буде в Росії», – наголосила співрозмовниця агентства. Вона додала, що нідерландська прокуратура зацікавлена в тому, щоб Цемах і надалі залишався в Україні.

Суд продовжив арешт Володимира Цемаха, колишнього «командира ППО» угруповання «ДНР» у місті Сніжне, поблизу якого був збитий малайзійський «Боїнг» рейсу MH17.

Про те, що спецслужби України вивезли Цемаха з окупованої частини Донбасу, в липні повідомила російська служба британської медіакомпанії ВВС.

За цими даними, Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне 27 червня. За словами адвоката і родичів Цемаха, українські спецслужби вивезли його на підконтрольну Києву територію, де він був заарештований на 2 місяці.

За даними BBC, Цемаха звинувачують в «створенні терористичної групи чи терористичної організації», йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

Місто Сніжне розташоване за 20 кілометрів від кордону з Росією. За даними міжнародної Спільної слідчої групи, запуск ракети з установки «Бук» по «Боїнгу» був здійснений з району селища Первомайське за 6 кілометрів на південь від Сніжного. Ця територія на час трагедії контролювалася проросійськими бойовиками.

Літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту.

За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Перше з них, технічне, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною із підконтрольної на той час російським гібридним силам території Донбасу. Друге, кримінальне розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, також дійшло висновку: пускова установка ЗРК «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії і була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття нею авіалайнера повернута назад до Росії.

У світі вже не раз закликали Росію визнати свою відповідальність за збиття літака. Росія постійно заперечує всі результати розслідування.

XS
SM
MD
LG