Доступність посилання

ТОП новини

У Нідерландах перевіряють повʼязаний із Росією застосунок таксі Yango


Машина сервісу Yango в Бухаресті
Машина сервісу Yango в Бухаресті

Влада Нідерландів перевіряє застосунок для замовлення таксі Yango, що належить компанії «Яндекс», через побоювання, що за його допомогою російські спецслужби збирають дані про користувачів у Європі.

Початок перевірки підтвердив агенції Bloomberg представник нідерландського відомства із захисту даних. Раніше побоювання через можливість передавання ФСБ даних про європейських користувачів висловлювала влада Фінляндії та Норвегії.

З 1 вересня в Росії набрала чинності постанова російського уряду, згідно з якою ФСБ має отримувати доступ до даних про користувачів сервісів таксі.

8 серпня видання «Медуза» опублікувало розслідування, в якому стверджувалося, що «Яндекс» зберігає дані про поїздки користувачів на таксі (в тому числі і за кордоном, де сервіс працює під іншими назвами) на російських серверах, і таким чином дані мають підпадати під ухвалу про можливість доступу до них ФСБ.

Влада Фінляндії через це ухвалила спеціальну постанову, що з 1 вересня ніякі дані користувачів Yango не мають передаватися до Росії. Таке ж рішення ухвалила влада Норвегії. При цьому, за оцінкою влади цих країн, російська постанова не має поширюватися на дані громадян держав ЄС, і якщо застосунок Yango передавав дані до Росії, це може бути порушенням європейського законодавства про захист даних.

У компанії «Яндекс» заперечують, що ФСБ матиме доступ до інформації про поїздки за кордоном. «Дані про поїздки можуть отримати виключно правоохоронні органи тієї країни, де поїздка була здійснена, за процедурами, прописаними в локальних законах», – наводить телеканал «Дождь» заяву пресслужби «Яндекс.Таксі».

Форум

XS
SM
MD
LG