Доступність посилання

ТОП новини

ОАЕ запустили першу арабську місію на Марс


Запуск безпілотного зонду «Аль-Амаль» (в перекладі з арабського «Надія»), або Hope, відбувся рано вранці 20 липня з Японії за допомогою японської ракети H-IIA
Запуск безпілотного зонду «Аль-Амаль» (в перекладі з арабського «Надія»), або Hope, відбувся рано вранці 20 липня з Японії за допомогою японської ракети H-IIA

Об’єднані Арабські Емірати 20 липня запустили науковий та технологічий зонд на Марс. Це перша така місія до Червоної планети, ініційована арабською країною.

Запуск безпілотного зонду «Аль-Амаль» (в перекладі з арабського «Надія»), або Hope, відбувся рано вранці 20 липня з Японії за допомогою японської ракети H-IIA. Запуск з території наукового центру Танеґашіма на півдні Японії кілька разів переносили через погодні умови.

Планується, що він досягне Марсу в лютому 2021 року та перебуватиме на орбіті планети щонайменше два роки.

Місія ОАЕ коштує 200 мільйонів доларів, повідомила міністерка передових наук Сара Амірі.

Читайте також: «Росія ніяк не може включитися в ці перегони»: запуск Space Crew змінив розклад сил у космосі (рос.)

Зонд спроєктований для створення повного зображення марсіанської атмосфери та щоденного вивчення сезонних змін.

«Це досить потужний сигнал для арабської молоді: якщо ОАЕ здатні досягти Марсу за менше ніж 50 років, вони здатні зробити набагато більше», – заявив інформаційній агенції AP директор проєкту Місії Еміратів на Марс Омран Шараф під час підготовки до запуску.

«Аль-Амаль» долучиться до щонайменше восьми активних місій, які досліджують Марс. Деякі з них перебувають на орбіті планети, інші – працюють на поверхні планети.

Сполучені Штати Америки та Китай також планують відправити свої місії на Червону планету цього року.

XS
SM
MD
LG