Доступність посилання

ТОП новини

Обшуки в анексованому Криму завершилися, нікого не затримали – юрист


За даними ООН, за перші півроку 2018-го в Криму провели втричі більше обшуків, ніж торік, і потерпали від них в основному кримські татари
За даними ООН, за перші півроку 2018-го в Криму провели втричі більше обшуків, ніж торік, і потерпали від них в основному кримські татари

Російські силовики закінчили проводити обшук в будинку кримських татар Айдера і Арсена Бекірова у Сімферополі в анексованому Росією Криму, повідомляє об’єднання «Кримська солідарність».

Як повідомив юрист Назім Шейхмамбетов, російські силовики по закінченню слідчих дій нікого не затримали. За словами юриста, йому відмовили в доступі до Бекірова під час проведення обшуку. Силовики теж не пояснили причину проведення слідчих дій.

Шейхмамбетов наголосив, що сусіди позитивно характеризують сім’ю Бекірових, в будинку яких проводили обшук.

За словами юриста, під час проведення обшуку біля будинку Бекірова зібралося багато місцевих жителів.

«Громадяни, які тут проживають, переважно кримські татари, прийшли, відгукнулися, проявили свою солідарність. Молодці, не залишають в біді нікого. Це яскрава ознака того, що наш народ живий. Наш народ на сьогоднішній день не сприймає ті акти репресій, тиску на народ, які систематично проводяться, протягом більше ніж чотирьох років. Це говорить про те, що здійснювана політика силовиків не знаходить відгуку з боку кримськотатарського населення», – наголосив юрист.

Шейхмамбетов додав, що подібна практика російських силовиків в анексованому Криму «носить системний характер», і нагадав, що в останні дні обшуки в будинках кримських татар проводили неодноразово.

ООН вказує на майже трикратне збільшення кількості обшуків, які проводять російські силовики в анексованому Криму, в першому півріччі цього року в порівнянні з таким же періодом минулого. Про це йдеться в доповіді про ситуацію з правами людини на півострові, який 13 вересня в Києві представила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

Читайте також: Ситуація з правами людини в Криму не змінилася – ООН

За даними організації, в основному від обшуків постраждали кримськотатарські активісти.

Після анексії Криму Росією фактична влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

XS
SM
MD
LG