Доступність посилання

ТОП новини

Місія ООН підтвердила загибель у Харкові й області 45 цивільних і поранення 189 від початку наступу РФ


Розбір завалів на місці російського удару по «Епіцентру» в Харкові, 26 травня 2024 року
Розбір завалів на місці російського удару по «Епіцентру» в Харкові, 26 травня 2024 року

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні заявляє, що нещодавні російські удари по Харкову, зокрема суботній удар по гіпермаркету, «продовжують тенденцію збільшення жертв серед цивільного населення» в місті й Харківській області.

Відтоді, як російські збройні сили розпочали наземний наступ на Харківську область 10 травня, ММПЛУ підтвердила, що 45 цивільних осіб було вбито і 189 поранено в Харкові й Харківській області, йдеться в заяві місії.

«Посилення військового наступу Російської Федерації призвело до значних втрат серед цивільного населення протягом останніх двох тижнів, особливо в Харкові й Харківській області, – сказала голова ММПЛУ Даніель Белль. – Жертвами останніх нападів стали працівники гіпермаркету і друкарні, а також покупці».

В ООН зауважили, що представники місії відвідала місце обстрілу торгового центру й інших місць, які нещодавно потрапили під обстріл, і зібрали інформацію, щоб перевірити кількість жертв серед цивільного населення.

«Удар по «Епіцентру» став другою атакою із численними жертвами в Харкові лише за останні три дні. У четвер ракета влучила в друкарню, одну з найбільших в Україні, убивши 7 працівників і знищивши понад 50 000 книг. Протягом останніх кількох днів харків’яни живуть із щоденними повітряними тривогами на тлі посилення російських атак. Атаки на Харків відбулися після наземного наступу, який спричинив хвилю нових переміщень населення, коли російські війська захопили кілька сіл на північ від міста. Тисячі людей прибули до Харкова в пошуках більшої безпеки», – зазначили в місії ООН.

25 травня сили РФ завдали удару по будівельному супермаркету в Харкові, внаслідок чого спалахнула масштабна пожежа.

За останніми даними, кількість загиблих внаслідок цього удару зросла до 17. «Впізнано 13 жертв, серед них 10 працівників гіпермаркету і троє відвідувачів», – повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними ОГП, безвісти зниклими залишаються п’ять людей. 45 людей зазнали поранень.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні станом на початок квітня верифікувала дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації заявляють, що реальна кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

13 травня дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ заявив, що щонайменше 1 993 дитини в Україні були вбиті або поранені з моменту повномасштабного вторгнення Росії. В середньому це дві дитини щодня, заявили у фонді. За повідомленням, це цифри, які змогла перевірити ООН, але справжня кількість, ймовірно, – набагато вища.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG