Доступність посилання

ТОП новини

Члени Радбезу ООН кажуть, що Росія використовує свою позицію в ООН, купуючи ракети у КНДР


Представник прокуратури показує частини неідентифікованої ракети, яка, на думку української влади, була виготовлена в Північній Кореї та була використана під час удару по Харкову, 6 січня 2024 року
Представник прокуратури показує частини неідентифікованої ракети, яка, на думку української влади, була виготовлена в Північній Кореї та була використана під час удару по Харкову, 6 січня 2024 року

Сім членів Ради Безпеки ООН 10 січня звинуватили Росію в тому, що вона використовує своє становище як постійного члена Ради, купуючи північнокорейські ракети та атакуючи ними Україну в порушення резолюцій ООН, схвалених Радою.

«Експорт зброї з КНДР до Росії грубо порушує численні резолюції Радбезу ООН, які забороняють державам-членам ООН закуповувати зброю або пов’язані з ними матеріали у КНДР…Кожне порушення робить світ набагато небезпечнішим. І постійний член Радбезу, який охоче йде на ці порушення, демонструє явне використання свого становища», – йдеться в заяві постійних членів Ради – Британії, Франції та США.

Разом з Україною заяву підтримали також непостійні члени Японія, Мальта, Словенія та Південна Корея.

До складу Радбезу ООН входять п’ять постійних членів – Велика Британія, Китай, Росія, США, Франція – і десять членів, що обираються на два роки.

Москва наразі на цю заяву не реагувала.

У заяві вказується, що 30 грудня 2023 року, 2 січня та 6 січня 2024 року Росія здійснила кілька хвиль авіаударів по Україні, в результаті яких загинули десятки людей, сотні поранені – ці атаки були здійснені, зокрема, з використанням балістичних ракет і пускових установок балістичних ракет, закуплених у КНДР.

4 січня Білий дім заявив, що Північна Корея нещодавно надала Росії балістичні ракети і пускові установки для використання Москвою у війні проти України.

Перед тим видання The Wall Street Journal повідомило з посиланням на неназваних американських чиновників, що Росія планує придбати балістичні ракети малої дальності в Ірану і вже отримує десятки балістичних ракет і пускових установок від Північної Кореї, що викликає «глибоке занепокоєння» в адміністрації президента США.

Читайте також: Серед наданої Північною Кореєю зброї для Росії могли бути ракети – розслідувачі

Нещодавно Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані своєї розвідки заявляло, що Північна Корея може стати одним із найважливіших постачальників зброї для Росії поряд з Іраном і Білоруссю.

У британській розвідці зауважували, що майже напевно північнокорейські боєприпаси вже потрапили на склади у західній Росії.

Перед цим Сполучені Штати заявили, що впродовж останніх тижнів Північна Корея доставила до Росії понад 1000 контейнерів військового обладнання і боєприпасів. Кремль заявив, що США не мають доказів того, що зброя постачалася.

Вашингтонські аналітики з Beyond Parallel публікували супутникові зображення із збільшенням руху поїздів уздовж кордону Росії з Північною Кореєю. Зростання активності, казали експерти, «ймовірно, вказує на постачання Північною Кореєю зброї та боєприпасів до Росії».

Форум

XS
SM
MD
LG