Доступність посилання

ТОП новини

Українські військові повідомили про ситуацію на фронті


Архівний відеокадр: український військовий на позиції біля селища Новгородського, що зазнало обстрілу й нині
Архівний відеокадр: український військовий на позиції біля селища Новгородського, що зазнало обстрілу й нині

У прес-центрі Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, повідомили про те, яким був перебіг подій на фронті протягом дня станом на 18-у годину.

За цим повідомленням, протягом нинішньої доби втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає, противник чотири рази порушив режим припинення вогню.

Ці порушення сталися: в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» на Донеччині – біля селища Новгородського, що неподалік Торецька і окупованої Горлівки, і села Водяного поблизу Маріуполя; в районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Північ» – біля міста Золотого-4 на Луганщині. Тут же також згаданий обстріл біля «населеного пункту Новогригорівка»; єдина в зоні ООС Новогригорівка – село в зоні ОТУ «Схід» у південній частині Донеччини.

«На ворожі провокації підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну відповідь… Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою», – запевнили військові.

У підтримуваному і спрямовуваному Росією незаконному збройному сепаратистському угрупованні «ДНР», що захопило частину Донецької області і визнане в Україні терористичним, стверджують, що обстрілів із боку українських силовиків рано-вранці зазнали селища Доломітне і Байрак на околиці окупованої Горлівки і селище Спартак на околиці окупованого Донецька.

В аналогічному угрупованні «ЛНР», що діє на частині Луганщини, зі свого боку, стверджують про пошкодження житлового будинку і газової труби внаслідок обстрілу українськими силовиками в місті Золотому-5 – ця частина міста, на відміну від перших чотирьох, нині перебуває під окупацією.

Про свої втрати обидва угруповання нічого не повідомляють.

Українська сторона виступила на засіданні Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі з ініціативою оголосити про чергове припинення вогню, цього разу «великоднє», яке мало б набути чинності 18 квітня, – але через опір російської сторони і підконтрольних їй угруповань це перемир’я так і не змогли узгодити. А 8 травня бойовики через місію ОБСЄ передали українській стороні, що в односторонньому порядку скасували режим припинення вогню на Донбасі вздовж усієї лінії зіткнення.

Припинення вогню не раз проголошувалися раніше, при цьому як «безстрокові і сталі», але порушувалися практично відразу. При цьому сторони заперечують свою вину в цих порушеннях і звинувачують противників у провокаціях.

Зокрема, про попереднє таке припинення вогню, починаючи з півночі 8 березня 2018 року, «весняне», з нагоди Міжнародного жіночого дня, оголошувала Тристороння контактна група, – але вже тоді при цьому, на відміну від попередніх таких домовленостей, російська сторона конфлікту не дала ніяких гарантій його дотримання. Воно було порушене майже відразу після заявленого початку і відтоді, як і всі попередні перемир’я, порушувалося постійно.

Унаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року, за оцінками ООН станом на 31 грудня 2018 року, загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей, із них 3 тисячі 320 цивільних, 4 тисячі українських бійців і 5,5 тисяч представників російських гібридних збройних формувань.

XS
SM
MD
LG