Доступність посилання

ТОП новини

Парубій повідомив про допит у ДБР


За словами Андрія Парубія, він давав свідчення у справі про «перешкоджання виборчому праву» під час парламентських виборів 2019 року
За словами Андрія Парубія, він давав свідчення у справі про «перешкоджання виборчому праву» під час парламентських виборів 2019 року

Народний депутат із фракції «Європейська солідарність» Андрій Парубій повідомляє, що 12 лютого давав свідчення в Державному бюро розслідувань у справі про «перешкоджання виборчому праву» під час парламентських виборів 2019 року.

«У чому ж вбачається моє «перешкоджання»? Виявляється в тому, що я, як голова Верховної Ради України, звертався до правоохоронних органів із вимогою встановити, чи одіозний поплічник Януковича Клюєв, а також Кузьмін і Шарій перебували в Україні протягом останніх п'яти років. І, відповідно, – чи мають вони право брати участь у виборах», – написав Парубій у фейсбуці.

«Нагадаю, що Центральна виборча комісія їх зареєструвала кандидатами в народні депутати, і лише після мого запиту було встановлено, що вони не мають правових підстав балотуватися, а відтак ЦВК зняла їх з реєстрації. І ось тепер ДБР із цього приводу веде розслідування», – додав він.

У ДБР про допит не інформували.

Тодішній спікер Верховної Ради Андрій Парубій 3 липня 2019 року закликав Держприкордонслужбу, Генпрокуратуру і СБУ надати дані про проживання на території України протягом останніх п’яти років ексзаступника генерального прокурора Рената Кузьміна, ексголови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Клюєва і блогера Анатолія Шарія, зареєстрованих кандидатами на виборах президента. Спікер також закликав Центральну виборчу комісію переглянути своє рішення про реєстрацію цих осіб.

Того ж дня Служба безпеки України надіслала Центральній виборчій комісії документи, в яких вказала, що Шарія, Кузьміна і Клюєва не було в Україні протягом останніх 5 років. ЦВК скасувала їхню реєстрацію на виборах.

Згідно з Конституцією України, народним депутатом може стати громадянин, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

XS
SM
MD
LG