Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон відкидає звинувачення Ірану в причетності до нападу на військовий парад


Джим Меттіс висловив сподівання, що «більш холодні та мудрі голови візьмуть гору»
Джим Меттіс висловив сподівання, що «більш холодні та мудрі голови візьмуть гору»

Міністр оборони США Джим Меттіс відкинув звинувачення іранської влади в тому, що Сполучені Штати нібито стоять за нападом на військовий парад на південному заході Ірану, назвавши їх «абсурдними».

Розмовляючи з журналістами в Пентагоні 24 вересня, Меттіс нагадав, що адміністрація президента США Дональда Трампа засудила атаку в місті Ахваз, що сталася 22 вересня, і зробила це того ж дня.

«Абсурдно припускати, що ми можемо мати якийсь стосунок до цього. Вони (іранська влада – ред.) вже звинуватили три країни і, здається, одне терористичне угруповання. Подивимось, наскільки довгим буде перелік. Але було б добре, якби вони знали, про що говорять, перш ніж говорити», – зазначив урядовець.

Меттіс зауважив, що обіцянки помсти від Ірану його не бентежать.

«Ми чітко дали зрозуміти, що їм не слід висувати нам такі претензії, і я сподіваюсь, що більш холодні та мудрі голови візьмуть гору», – додав він.

Схожу позицію висловлює і державний секретар США Майк Помпео.

«Коли у вас вдома стається щось, що загрожує безпеці, звинувачувати інших – величезна помилка», – заявив він в інтерв’ю Fox News.

Читайте також: «В Ірані вшанували жертв нападу на військовий парад​»

Верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї заявив 22 вересня, що напад пов’язаний зі США та їхніми союзниками в регіоні, яких він назвав «маріонетками», але ніяких підтверджень такої думки не надав.

Напад був здійснений 22 вересня під час військового параду в Ахвазі. На цей час говорять про 25 загиблих і 60 поранених. За повідомленнями іранських офіційних і напівофіційних засобів інформації, чотири нападники у військових одностроях відкрили вогонь по трибуні з посадовцями, які приймали щорічний парад із нагоди річниці початку війни з Іраком 1980–88 років.

Серед жертв багато цивільних, серед того й жінок і дітей, які прийшли подивитися на парад, а також принаймні вісім членів Корпусу вартових Ісламської революції. На місці нападу, за словами військових, були вбиті троє нападників, іще один, поранений, помер у шпиталі.

Відповідальність за напад узяли на себе відразу два угруповання – «Ісламська держава», а також місцевий «Національний опір Ахваза», який заявляє, що захищає арабську меншину у провінції Хузестан. Ця провінція багата на нафту, і раніше арабські сепаратисти вже нападали в ній на нафтопроводи. Обидва угруповання – сунітські, тоді як в Ірані державною релігією є шиїтська течія ісламу.

Міністр розвідки Ірану Махмуд Алаві повідомляв, що у зв’язку з нападом була арештована широка мережа підозрюваних.

Президент Ірану Хасан Роугані та інші чільні іранські діячі звинуватили в нападі арабських сепаратистів. США, Ізраїль і арабські країни регіону Перської затоки вони звинуватили в підтримці «терористів».

Читайте також: «У світі засудили напад на військовий парад в Ірані​»

У Тегерані викликали до МЗС послів Великої Британії, Нідерландів і Данії, яким висловили звинувачення в тому, що їхні країни дають притулок іранським опозиційним групам.

«Неприйнятно, що ці групи не залічують до терористичних організацій у Європейському союзі, доки вони не вчинили терактів у Європі», – заявив речник МЗС Ірану Баграм Гасемі. Кілька опозиційних іранських угруповань легально діють у Західній Європі і деінде у світі, виступаючи з протестами проти ісламського режиму Ірану.

У США речниця Державного департаменту Гедер Науерт заявила ввечері 22 вересня: «Сполучені Штати засуджують усі акти тероризму і втрату невинних життів».

В Об’єднаних Арабських Еміратах назвали звинувачення Ірану безпідставними.

Напади на військових досі ставалися в Ірані вкрай рідко.

XS
SM
MD
LG