Доступність посилання

ТОП новини

Польські фермери заблокували останній доступний для фур пункт пропуску на кордоні з Україною


Польські фермери блокують кордон з 9 лютого
Польські фермери блокують кордон з 9 лютого

Польські фермери 16 лютого розпочали блокаду шостого пункту пропуску «Корчова – Краковець» на польсько-українському кордоні. Цю інформацію Радіо Свобода підтвердила речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

На сьогодні заблоковані всі пункти пропуску, де можуть проїжджати великогабаритні вантажівки з товаром. За попередньою інформацією, блокувати Корчову протестувальники обіцяють до 8 березня.

«За інформацією від польських прикордонників, сьогодні близько 11:10 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску «Корчова», суміжному з українським «Краковець», польські аграрії розпочали блокування руху для вантажних транспортних засобів. У зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд із Польщі, так і на в’їзд. На в’їзд до України на території Польщі очікують близько 1730 вантажівок. Перешкоджання руху автобусів та легкового транспорту не планується», – інформує Державна прикордонна служба України.

Раніше далекобійники, оминаючи заблоковані раніше переходи, їхали саме сюди.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Упродовж місяця вони планують блокувати всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

Напередодні ситуацію на українсько-польському кордоні обговорили польський і український прем’єри. За словами Дениса Шмигаля, йшлося про зростання обʼєму імпорту, зокрема зернових, з РФ і третіх країн до ЄС.

Водночас 15 лютого міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський заявив, що технічні переговори з Україною щодо запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції на завершальному етапі. За його словами, нові правила мають бути сформульовані до кінця березня. Українська сторона про такі строки не повідомляла.

Форум

XS
SM
MD
LG