Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко подав позов проти BBC – підтвердження від суду


Причиною позову стала публікація, в якій стверджується, що Петро Порошенко заплатив за зустріч із Дональдом Трампом у Білому Домі в 2017 році
Причиною позову стала публікація, в якій стверджується, що Петро Порошенко заплатив за зустріч із Дональдом Трампом у Білому Домі в 2017 році

Суд королівської лави Високого суду Англії та Уельсу надіслав на запит Радіо Свобода деталі позову Петра Порошенка проти британського суспільного мовника BBC.​

Згідно з документом, позов стосується статті, яку опублікував відповідач (тобто BBC) від 23 травня 2018 року під назвою «Юристу Трампа «Україна заплатила» за організацію зустрічі в Білому Домі». Статтю прочитали «мільйони читачів в цій країні і за її межами».​

В статті журналіст стверджує, що юрист президента Сполучених Штатів Дональда Трампа Майкл Коен отримав як мінімум 400 тисяч доларів за те, що влаштував зустріч президента Петра Порошенка з Трампом. Автор посилається на свої джерела в Києві, «наближені до причетних до справи».

Ця публікація свого часу спричинила помітну реакцію в українському суспільстві, а сам Коен заперечив наведену в ній інформацію.

Також у позові наведено розшифровку з програми вечірніх новин на каналі BBC One, де кореспондент Пол Вуд повторив ці твердження.

Як стверджує сторона позивача, президент Порошенко «зазнав серйозної репутаційної шкоди, пережив суттєвий стрес та збентеження», крім того, публікація завдала збитків не тільки іміджу президента України, а й його репутації політика та підприємця.

Читайте також: «Порошенко проти BBС: хто на кого зводить наклеп?»

Окремий акцент укладачі позову зробили на тому, що за президентства Порошенка були створені антикорупційні органи, зокрема НАБУ.

Представники президента України вимагають від суду зобов’язати BBC визнати зміст публікації неправдивим, утриматись від подальшого оприлюднення аналогічних матеріалів, компенсувати збитки, завдані наклепом, а також судові видатки.

Інтереси Порошенка представляє британська юридична компанія Atkins Thompson. Позовна заява датується 3 вересня 2018 року.

XS
SM
MD
LG