Доступність посилання

ТОП новини

У Російській православній церкві кажуть, що єдність із УПЦ (МП) зберігається


«Ми й надалі продовжуватимемо зміцнювати цю єдність», кажуть в РПЦ
«Ми й надалі продовжуватимемо зміцнювати цю єдність», кажуть в РПЦ

Єдність між Російською православною церквою та Українською православною церквою (Московського патріархату) зберігається, заявив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, базованого у Росії, митрополит Іларіон.

«Вчора відбувся Собор Української православної церкви. Він підтвердив той статус, який ця церква має з 1990 року, коли вона отримала благословенну грамоту про самоврядування від святішого патріарха Московського та всієї Русі Олексія ІІ. Сьогодні багато ворожих сил кинуто на те, щоб цю церкву знищити: розкольники намагаються відібрати у неї майно, влада України організувала гоніння на Українську православну церкву, у низці областей вона заборонена, її храми закриті на замок, здійснюються рейдерські захоплення храмів. Українську православну церкву намагаються позбавити її законного найменування – перейменувати її на Російську церкву в Україні. Учорашніми рішеннями УПЦ ще раз засвідчила, що вона є повністю самоврядною, що її церковний центр знаходиться не в Москві, а в Києві, вона не залежить від Москви ні адміністративно, ні фінансово, ні в якихось відносинах», – заявив російський митрополит Іларіон.

Він додав: «Єдність між УПЦ (МП) та РПЦ, а також іншими помісними православними церквами, які не стали на шлях розколу, зберігається. Ми й надалі продовжуватимемо зміцнювати цю єдність. Ми й надалі продовжуватимемо молитися за нашу єдину святу православну церкву».

Ввечері 27 травня стало відомо, що Українська православна церква (Московського патріархату) провела Собор, на якому заявила про самостійність і незалежність від Москви, а також висловила незгоду з позицією патріарха Кирила щодо війни в Україні.

У Православній церкві України (ПЦУ) заявили, що підсумки Собору Української православної церкви (Московського патріархату) «м’які та округлі» у формулюваннях, а оголошена незгода з патріархом Кирилом ще не означає розірвання зв’язків з Російською православною церквою.

Нині у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону Московського патріархату на території України.

XS
SM
MD
LG