Доступність посилання

ТОП новини

В ОГП заявляють про ідентифікацію співробітника ФСБ РФ, який причетний до катування жителя Херсона


Йому заочно повідомили про підозру
Йому заочно повідомили про підозру

В Офісі генерального прокуратура заявляють про ідентифікацію ще одного співробітника ФСБ РФ, який жорстоко поводився з цивільними, йому заочно повідомили про підозру.

Як повідомляє пресслужба ОГП, йому інкримінують віддання наказу про жорстоке поводження з цивільними і вчинення інших порушень законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у березні 2022 року під час тимчасової окупації Херсона підозрюваний зі своїми спільниками – військовими РФ – проникли до квартири місцевого жителя.

«У помешканні потерпілого вони провели незаконний обшук та забрали матеріальні цінності. Погрожуючи розправою сім’ї та застосовуючи фізичне насильство, його вивезли до захопленої будівлі в середмісті. Там чоловіка продовжили бити, імітували вбивство, стріляючи поблизу голови, психологічно тиснули, аби схилити до співпраці», – йдеться у повідомленні.

На початку березня міжнародна група юристів Mobile Justice Team, яка допомагає українській владі розслідувати воєнні злочини РФ, заявила, що масові тортури в Херсонській області, фінансовані російською державою, «не випадкові, а є частиною ретельно продуманого плану з чіткою метою – знищити українську національну й культурну ідентичність».

Кремль «категорично відкидає будь-які звинувачення у катуваннях і вбивствах цивільних.

Українські військові деокупували правобережну частину Херсонської області впродовж літа-осені 2022 року. Обласний центр був звільнений 11 листопада 2022 року.

XS
SM
MD
LG