Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Іраку: ще четверо людей загинуло, 130 поранені – правозахисники


Співробітник силових структур Іраку застосовує сльозогінний газ проти демонстрантів. Багдад, 10 листопада 2019 року
Співробітник силових структур Іраку застосовує сльозогінний газ проти демонстрантів. Багдад, 10 листопада 2019 року

Четверо учасників протестів вбиті, ще близько 130 отримали поранення в ході нічних сутичок із силовиками в місті Насірія на півдні Іраку, повідомляє напівофіційна Верховна комісія Іраку з прав людини.

Це сталося під час заворушень поблизу місцевого директорату з питань освіти, коли силові структури застосували сльозогінний газ проти демонстрантів. За даними комісії, деякі поранені перебувають у тяжкому стані.

Тим часом представниця ООН в Іраку Жанін Генніс-Пласхарт 11 листопада зустрілася з шиїтським лідером Іраку Верховним аятоллою Алі ас-Сістані в священному для шиїтів місті Наджаф. Метою зустрічі було обговорення низки реформ, які ООН запропонувала напередодні.

Читайте також: США закликали владу Іраку зупинити насильство щодо протестувальників​

За словами Генніс-Пласхарт, ас-Сістані заявив, що «підтримує проведення серйозних реформ у розумний період часу». Однак, додає вона, клірик висловив занепокоєння тим, що «політичні сили недостатньо серйозно налаштовані впровадити ці реформи».

З 1 жовтня в результаті придушення в основному беззбройних демонстрантів іракськими силовиками загинули щонайменше 320 людей. Іракський уряд, тим не менше, не зміг придушити протести, які стали наймасштабнішими за останні роки.

Демонстранти невдоволені нестачею робочих місць, перебоями в подачі електроенергії, браком чистої води, поганою освітою, охороною здоров’я, а також загальною корупцією.

Ірак є п’ятим за величиною виробником та експортером нафти у світі. Водночас, за оцінками, близько 20% населення країни живуть у бідності. Безробіття серед молоді сягає 25%, що вдвічі більше, ніж загалом по країні.

XS
SM
MD
LG