Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд Лондона підтвердив, що англійський суд має право розглядати позов «Приватбанку»


Апеляційний суд Лондона в повній мірі задовольнив апеляційну скаргу «Приватбанку»
Апеляційний суд Лондона в повній мірі задовольнив апеляційну скаргу «Приватбанку»

Апеляційний суд Лондона підтвердив, що англійський суд має право розглядати позов українського «Приватбанку» щодо шахрайства проти колишніх власників установи – Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, повідомила пресслужба українського державного банку.

У банку зазначили, що арешт активів колишніх власників залишається чинним до винесення судового рішення по суті.

Згідно з повідомленням, Апеляційний суд в повній мірі задовольнив апеляційну скаргу «Приватбанку» щодо всіх питань, повністю скасувавши рішення, винесене в грудні 2018 року. Тоді Високий суд Лондона зняв арешт з активів Коломойського та Боголюбова у справі за позовом «Приватбанку». Водночас активи бізнесменів залишалися під арештом на час оскарження рішення в апеляційній інстанції.

«Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що «банк має достатню для судового розгляду справу для повного відшкодування 1,9 мільярда доларів [включно з процентами – 3 мільярди доларів] як заявлено в позовних вимогах», та що судовий наказ про всесвітній арешт активів залишається чинним», – заявили в «Приватбанку».

За даними банку, Апеляційний суд постановив, що «за обставин, коли позов про шахрайство передбачає те, що визначено суддею як шахрайство та відмивання коштів в особливо великих розмірах», позов банку повинен розглядатися по суті в Англії.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Колишній акціонер «Приватбанку» Ігор Коломойський назвав «маячнею» опубліковані Національним банком України дані.

XS
SM
MD
LG