Доступність посилання

ТОП новини

Призначеного окупантами «директора» ЗАЕС підозрюють у порушенні звичаїв війни


Підозрюваний організовував роботу станції в інтересах Росії і підбурював для цього її персонал до співпраці
Підозрюваний організовував роботу станції в інтересах Росії і підбурював для цього її персонал до співпраці

Служба безпеки України повідомила про підозру підконтрольному окупаційній адміністрації очільнику Запорізької аточної електростанції, повідомляють СБУ та Офіс генерального прокурора 18 квітня.

За повідомленням, йдеться про російського громадянина Олега Романенка, який раніше був головним інженером Балаковської атомної електростанції у Саратовській області Росії. Після захоплення станції Романенка призначили «директором» російської «експлуатуючої організації Запорізької АЕС», підпорядкованої Росатому.

«Встановлено, що у період з 11 березня до листопада минулого року він забезпечив виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Енергоатом» повідомляє про вибух російської міни біля енергоблоку ЗАЕС

Надалі підозрюваний організовував роботу станції в інтересах Росії і підбурював для цього її персонал до співпраці. У випадку відмови, додають у СБУ, чоловік погрожував звільненням і переслідуваннями.

Йому повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни та державній зраді. Кваліфікація передбачає довічне позбавлення волі в разі обвинувального вироку.

Днями державна компанія «Енергоатом» припустила, що російські військові можуть готуватися блокувати персонал на Запорізькій атомній електростанції.

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після вторгнення в Україну. «Енергоатом» заявляв про тиск російських військових на персонал станції. Також Росія та Україна звинувачували один одного в обстрілі станції.

XS
SM
MD
LG