Доступність посилання

ТОП новини

Призовний вік в Україні знизили до 25 років – Зеленський підписав закон


Відповідний законопроєкт був підтриманий парламентом це 30 травня 2023 року. Відтоді документ очікував підпису президента
Відповідний законопроєкт був підтриманий парламентом це 30 травня 2023 року. Відтоді документ очікував підпису президента

Президент України Володимир Зеленський підписав 2 квітня закон, який знижує призовний вік з 27 до 25 років.

Проєкт закону №9281 був підтриманий парламентом це 30 травня 2023 року. Відтоді документ очікував підпису президента.

У пояснювальній записці до закону «Про військовий обов’язок і військову службу» вказано, що під час дії у державі правового режиму воєнного стану, необхідності в тривалому перебуванні громадян (до 27 річного віку) на військовому обліку призовників не має.

«Переважна кількість громадян отримує відстрочку від призову на строкову військову службу при досягненні ними 18-річного віку. Більшість із них мають відстрочку від призову на строкову військову для здобуття освіти. Їх навчання, як правило, триває протягом 4-6 років в залежності від отриманого рівня вищої освіти (бакалавр, магістр), яке закінчується під час досягнення ними 22-24 річного віку», – пояснюють автори закону.

Урядовий законопроєкт про мобілізацію, який перебуває на розгляді у Верховній Раді, також пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років. Документ у першому читанні парламентарі підтримали 7 лютого.

29 березня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд поправок перед другим читанням до законопроєкту про мобілізацію. Як повідомлялось, їх було понад чотири тисячі.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум

XS
SM
MD
LG