Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав «неприйнятним» зовнішній тиск на Білорусь, Киргизстан та Молдову


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін заявив 10 листопада на відкритті онлайн-саміту Шанхайської організації співпраці, що «спроби чинити зовнішній тиск» на Білорусь, Киргизію та Молдову є «неприйнятними».

Путін вважає, що Білорусь зараз «перебуває під тиском зовнішніх сил».

«Після президентських виборів, що відбулися в їхній країні, наші білоруські друзі зазнають безпрецедентного тиску, виступають проти санкцій та провокацій у розв’язаній проти них інформаційно-пропагандистській війні», – сказав Путін, додавши, що «народ Білорусі має вирішувати свої проблеми самостійно».

Лукашенко публічно заявив, що за протестами стоять держави ЄС.

Масові акції протесту в Білорусі з вимогою відставки Олександра Лукашенка тривають протягом останніх трьох місяців після того, як ЦВК країни заявила про його перемогу на президентських виборах 9 серпня. На думку опозиції та Заходу, вибори були сфальсифіковані.

Москва підтримала Лукашенка в протистоянні, позначеному жорстокими репресіями проти протестувальників.

Путін також заявив, що дві інші колишні радянські республіки, Киргизстан і Молдова, також зазнають «зовнішнього тиску».

У Киргизстані після парламентських виборів розпочалася політична криза, яка в жовтні призвела до відставки президента Сооронбая Жеенбекова.

У Молдові проєвропейська кандидатка в президенти Майя Санду здобула несподівану перемогу в першому турі президентських виборів 1 листопада. В другому турі їй протистоятиме підтриманий Москвою чинний президент Ігор Додон.

Державами-учасницями ШОС є Китай, Індія, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Росія, Таджикистан та Узбекистан.

Афганістан, Білорусь, Іран та Монголія мають статус спостерігачів в організації, а Вірменія, Азербайджан, Камбоджа, Непал, Туреччина та Шрі-Ланка є партнерами ШОС.

XS
SM
MD
LG