Доступність посилання

ТОП новини

Радник США з нацбезпеки обговорив із Баку та Єреваном ситуацію на кордоні між двома країнами


Салліван назвав пересування військ біля не демаркованого кордону між Азербайджаном і Вірменією «безвідповідальними та провокаційними», каже речниця Ради національної безпеки
Салліван назвав пересування військ біля не демаркованого кордону між Азербайджаном і Вірменією «безвідповідальними та провокаційними», каже речниця Ради національної безпеки

Радник Білого дому Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван зателефонував лідерам Вірменії та Азербайджану, щоб висловити стурбованість через ескалацію напруги між двома країнами. Про це йдеться в заяві Білого дому 17 травня.

Американський урядовець мав розмови з виконувачем обов’язків прем’єр-міністра Вірменії Ніколом Пашиняном та президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим післ того, як Єреван звинуватив Баку в концентрації військ біля кордону та заявити свої права на територію.

Салліван «підкреслив, що пересування військ біля не демаркованого кордону є безвідповідальними та провокаційними», йдеться в заяві речниці Національної ради безпеки Емілі Горн.

«Він привітав комунікацію, що триває між двома сторонами, та відданість обох лідерів мирному вирішенню проблеми», – зазначила Горн.

Читайте також: Баку: війська Азербайджану не порушували кордону Вірменії

За її словами, Салліван також підкреслив необхідність для обох держав демаркувати свій кордон шляхом дискусій.

Радник із національної безпеки також вказав на готовність США сприяти примиренню двох країн, в тому числі в ролі співголови Мінської групи. Ця група, яку очолюють також Росія та Франція, має міжнародний мандат для медіації в мирних переговорах для вирішення Нагорно-Карабахського конфлікту.

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Вірменії Нікол Пашинян 13 травня звинуватив азербайджанських військових у переході держкордону в Сюнікській області на півдні країни.

Азербайджан заперечує звинувачення і стверджує, що його війська лише захищають свої кордони та відновлюють територіальну цілісність у місцях, де кордон із Вірменією не був делімітований.

XS
SM
MD
LG