Доступність посилання

ТОП новини

Резніков: «Велика війна в Україні може занурити у кризу всю Європу»


Міністр оборони України Олексій Резніков
Міністр оборони України Олексій Резніков

У разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну в країнах ЄС можуть опинитися від 3 до 5 мільйонів українських біженців, таким чином, зокрема, «велика війна в Україні може занурити у кризу всю Європу». Про це, серед іншого, міністр оборони України Олексій Резніков написав у статті для аналітичного центру Atlantic Council.

«Раптова поява від 3 до 5 мільйонів українських біженців, які втікають від російського вторгнення, може стати лише однією з багатьох важливих проблем, які постають перед європейським суспільством», – пише Резніков.

Також Резніков наголосив на тому, що може виникнути продовольча криза, оскільки ЄС значною мірою залежить від імпорту продовольства, в тому числі зерна: «Велика війна серйозно порушить і, можливо, повністю завадить імпорту як з України, так і з Росії, створюючи цілу низку проблем продовольчої безпеки для всього континенту».

Міністр також додав: хоча наразі ескалація можлива, її все ще можна уникнути, «продемонструвавши готовність протистояти російській агресії. Ми повинні переконати Москву, що ціна нового наступу буде надто високою».

Однак додав: «Ми будемо боротися. Ми будемо захищати свою землю».

Як повідомляє американське видання The Washington Post, американська розвідка дійшла висновку, що Кремль розробляє вторгнення в Україну одразу за кількома напрямками, з кількістю військ, яка може сягати 175 тисяч військових.

За твердженням видання, офіційний чиновник адміністрації США, який побажав залишитись інкогніто, заявив репортерам, що Кремль «планує військовий наступ на Україну вже у 2022 році, з використанням до ста батальйонів», чий особовий склад може перевищувати нинішні, сконцентровані біля кордону з Україною війська в два рази.

Видання повідомляє, що отримало в своє розпорядження розсекречені дані, включно із зробленими за останній місяць із супутників фотографії, на яких видно скупчення російських збройних сил у чотирьох районах поблизу кордону. Повідомляється також, що зараз кількість бойових тактичних груп РФ у зазначених місцях становить приблизно пів сотні, не враховуючи танків і артилерії, які «прибули щойно».

Між тим російське видання «Ъ» у суботу оприлюднило коментарі речниці МЗС Росії Марії Захарової щодо повідомлень ЗМІ США про російські плани вторгнення. Як повідомляється, Захарова заявила, що російські збройні сили на її території є законним правом країни, а Сполучені Штати «проводять спецоперацію із нагнітання ситуації навколо України із перекладанням відповідальності на Росію». За словами Захарової, основу дій США складають «провокаційні дії поблизу російських кордонів», а «масштаб нахабності та брехні» у цьому випадку «вражає».

Як пише The Washington Post, на відміну від даних військового командування України, яке оцінює чисельність передислокованих російських військ у 94 тисячі, американська розвідка говорить про 70 тисяч, але допускає збільшення до 175 тисяч солдатів та офіцерів. Наголошується, що зазначені підрозділи перебувають у постійному русі у напрямку до кордону та назад, судячи з усього – з метою заплутати спостерігачів та не видати своїх реальних бойових завдань.

Напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Росію відвести свої війська, розміщені поблизу України, і дотримуватися Мінських домовленостей, попередивши Москву про «значні наслідки» у разі агресії проти України.

Зі свого боку, Лавров сказав Блінкену, що Москві потрібні «довгострокові гарантії безпеки», які зупинять розширення НАТО на схід, і це «слід розглядати як нагальну вимогу». Лавров застеріг Вашингтон від «втягування України в геополітичні ігри Сполучених Штатів».

Голова МЗС Росії повторив заяву, зроблену 1 грудня президентом Володимиром Путіним, який вимагав юридичних гарантій того, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгортатиме зброю поблизу кордонів Росії, маючи на увазі на постачання зброї Україні від Заходу та спільні військові навчання.

За даними Києва, Росія утримує понад 100 тисяч військових і важкої техніки поблизу українського кордону. Це відбувається після масштабних військових навчань Росії на початку цього року, що викликає побоювання про можливе вторгнення.

Росія, яка захопила Крим у 2014 році і підтримує гібридні сили на Донбасі, заперечує планування нападу і звинувачує Україну та її західних союзників в ескалації напруженості.

Захід неодноразово закликав Москву відвести сили.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG