Доступність посилання

ТОП новини

Із Росії повідомляють про перші інциденти на триденному голосуванні


На електоральній процедурі, яка розпочалася в Росії 15 березня, зафіксовані перші інциденти.

У регіоні Алтай відключили камери на всіх виборчих дільницях, повідомляє телеграм-канал «Алтайские новости». У Ханти-Мансійську біля виборчої дільниці затримали волонтерку, яка проводила екзитпол від партії «Громадянська ініціатива» (ця політична сила висувала кандидатом Бориса Надєждіна, який мав антивоєнну риторику, але не був зареєстрований ЦВК).

У Росії та на окупованих Москвою територіях України 15 березня є першим днем голосування на заході, який у РФ називають президентськими виборами. Вперше ця процедура триває впродовж трьох днів – розпочинається 15 березня і закінчується основним днем виборів у неділю, 17 березня. Ще 14 березня за київським часом розпочалося голосування на сході Росії – на Чукотці та Камчатці.

Дільниці для голосування після 9:00 будуть відкриті на окупованих територіях України – в контрольованих Росією частинах Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей, а також у Криму, який Москва захопила ще в 2014 році. Місцеві жителі на окупованих територіях повідомляли, що їх змушують до участі в голосуванні.

Володимир Путін, який керує Росією з 2000 року, балотується на пʼятий термін. Окрім чинного президента, на виборах є ще три кандидати – Владислав Даванков, Микола Харитонов та Леонід Слуцький. Усім кандидатам від непарламентських партій, крім Путіна, Центральна виборча комісія в реєстрації відмовила.

Спочатку на посаду президента претендували 15 кандидатів. Підписи для реєстрації не потрібно було збирати лише тим трьом кандидатам, яких висунули представлені в Державній думі партії. Путін зібрав підписи як самовисуванець.

Журналістку з міста Ржев Тверської області Катерину Дунцову ЦВК не допустила до збору підписів, вказавши на помилки в її документах для висування. Після відмови Дунцова закликала своїх прихильників підтримати іншого претендента – Бориса Надеждіна. Надєждіну вдалося зібрати понад 200 тисяч підписів росіян, але ЦВК виявила в його документах понад 15% хибних підписів. Оскаржити відмову в судах Надєждіну не вдалося.

Вибори в Росії впродовж останніх років незалежні спостерігачі та експерти оцінювали як невільні та нечесні. Влада втручається у виборчий процес, створює переваги провладним кандидатам, інколи йдеться і про прямі фальсифікації. На президентських виборах немає незалежних міжнародних спостерігачів, обмежені можливості спостереження для російських громадян.

Перемогу Путіна, який контролює всі важелі влади, багато коментаторів називають очевидною. Раніше ЗМІ з посиланням на джерела писали, що адміністрація президента хоче забезпечити Путіну перемогу з результатом не менш як 80% за високої явки. Недавнє опитування державного соціологічного центру показало, що за Путіна готові проголосувати не менш як 75% респондентів.

Російська опозиція закликала всіх, хто не погоджується з політикою Володимира Путіна, прийти 17 березня опівдні на виборчі дільниці, висловивши таким чином свій негласний протест. Ідею підтримали команда померлого в лютому в колонії опозиціонера Олексія Навального та політемігрант Михайло Ходорковський. Прокуратура погрожує кримінальною відповідальністю за «перешкоджання вільному здійсненню громадянами своїх виборчих прав та роботі виборчих комісій». За відповідною статтею Кримінального кодексу РФ загрожує до пʼяти років колонії.

Форум

XS
SM
MD
LG