Доступність посилання

ТОП новини

Лавров пропонує Путіну виключити «Талібан» з числа заборонених організацій


Члени делегації «Талібану» в Москві, липень 2021 року
Члени делегації «Талібану» в Москві, липень 2021 року

Очолюване Сергієм Лавровим міністерство закордонних справ, а також міністерство юстиції Росії запропонували лідеру РФ Володимиру Путіну виключити афганський ісламістський рух «Талібан» зі списку заборонених у країні організацій. Про це повідомляє державна російська агенція ТАСС із посиланням на представника Путіна щодо Афганістану Заміра Кабулова.

У серпні 2021 року таліби захопили владу в Афганістані після виведення з країни іноземних військ. Російська влада активно підтримує контакти з представниками руху, а його делегації регулярно приїжджають до Росії. ТАСС уточнює, що представників «Талібану» запрошено на Петербурзький міжнародний форум, який відбудеться з 5 до 8 червня.

Попри тісну співпрацю російської влади з талібами, рух заборонений у Росії та визнаний терористичною організацією. Активістів та ЗМІ притягували до відповідальності за його згадку без маркування. На початку травня Слідчий комітет висунув журналістці Надії Кеворковій звинувачення у виправданні тероризму нібито через виправдання діяльності «Талібану». Також за розмови про талібів у тюремній лікарні в Омську засудженому призначили 3,5 року колонії. Увʼязненого Анварзода Осімджоні визнали винним у публічному виправданні та пропаганді тероризму.

У жовтні 2021 року Володимир Путін заявив, що Росія наближається до рішення про виключення «Талібану» з реєстру терористичних організацій, проте, за його словами, спочатку таке рішення має бути ухвалене на рівні ООН. Він зазначив, що Росія співпрацює з представниками «Талібану», запрошує їх до Москви і перебуває в контакті з ними в самому Афганістані.

За талібів в Афганістані масово порушуються права людини. Світське законодавство майже повністю замінене законами шаріату. Практикуються переслідування інакодумців та громадські страти. Жінки позбавлені права на освіту та роботу.

Форум

XS
SM
MD
LG