Доступність посилання

ТОП новини

Рогозін нібито пропонував Путіну вдарити по Україні космічною ракетою – Bild


Генеральний директор корпорації «Роскосмос» Дмитро Рогозін (л) і президент Росії Володимир Путін, квітень 2019 року
Генеральний директор корпорації «Роскосмос» Дмитро Рогозін (л) і президент Росії Володимир Путін, квітень 2019 року

Колишній генеральний директор корпорації «Роскосмос» Дмитро Рогозін пропонував президентові Росії Володимиру Путіну вдарити по великому місту України за допомогою ракети-носія, яку використовують для польотів у космос. Про це він нібито сказав у телефонній розмові з генеральним директором ракетно-космічного центру «Прогрес» Дмитром Барановим, пише німецька газета Bild. Видання посилається на запис дзвінка, який опинився в розпорядженні журналістів, проте справжність розмови поки що не підтверджена незалежними джерелами.

За даними Bild, Рогозін та Баранов обговорювали можливість використання космічної ракети з початку січня 2023 року. Чиновники зійшлися на тому, що найоптимальніше запустити її з військового космодрому у Плесецьку на півночі європейської частини Росії, в Архангельській області.

Баранов також говорив про можливі проблеми із запуском. За його словами, через надзвуковий вхід в атмосферу важкі фугасні авіабомби або керовані боєголовки перегріватимуться на швидкості шість кілометрів на секунду. Рогозін у відповідь пообіцяв порадитися з конструктором Юрієм Соломоновим. Також чиновники обговорювали ризик падіння ракети на територію Росії та похибку під час падіння.

За кілька днів Рогозін повідомив, що розвʼязав питання, повʼязане з можливим перегріванням. Він спитав Баранова, скільки часу йому знадобиться на підготовку операції. Той відповів, що близько пів року.

Як пише Bild, Рогозін у розмовах із Барановим називає Путіна «нашим великим та жахливим» і каже, що передасть йому план через керівника адміністрації президента Антона Вайна. За даними видання, Путіну повідомили про ідею 16 січня. Як він відреагував на неї, невідомо.

Рогозін пішов з посади гендиректора «Роскосмосу» в липні 2022 року. У вересні 2023 року його призначили сенатором від окупованої частини Запорізької області. Між цими подіями Рогозін встиг взяти участь у війні проти України. У грудні 2022 року він зазнав поранення та був госпіталізований унаслідок обстрілу Донецька.

Форум

XS
SM
MD
LG