Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії підтримала заборону заперечувати роль СРСР «у звільненні країн Європи»


Законопроєкт був підготовлений групою «єдиноросів» за підтримки президента Росії Володимира Путіна
Законопроєкт був підготовлений групою «єдиноросів» за підтримки президента Росії Володимира Путіна

Державна дума Росії ухвалила в третьому, остаточному, читанні законопроєкт, що забороняє заперечувати роль СРСР у перемозі над нацистською Німеччиною і його «гуманітарну місію» при звільненні країн Європи в роки Другої світової війни. Документ викладений на сайті нижньої палати парламенту Росії.

Законопроєкт був підготовлений групою «єдиноросів» за підтримки президента Росії Володимира Путіна. У пояснювальній записці зазначено, що мета поправок – «поставити заслін явним образам на адресу дідів і прадідів і огидним спекуляціям на Перемозі».

Документ, крім усього іншого, забороняє ототожнювати мету, рішення і дії керівників і військових СРСР із цілями і діями керівництва нацистської партії і німецьких військових.

Покарання за порушення в тексті не встановлене, воно буде внесене до парламенту окремим документом. У травні один зі співавторів, депутат Олена Ямпольська заявляла, що заходи за порушення закону вже узгоджуються з урядом Росії.

Щоб закон набув чинності, його ще має ухвалити Рада федерації і підписати президент Росії.

На початку квітня президент Росії Володимир Путін підписав закон, що забороняє публічно принижувати честь і гідність ветеранів Другої світової війни, порушникам загрожує позбавлення волі до трьох років. Одночасно на розгляді парламенту Росії перебуває законопроєкт, що пропонує скасувати засудження пакту Молотова – Ріббентропа, документа, який в історіографії розглядається як одна з основних причин, що дозволили нацистській Німеччині почати бойові дії в 1939 році.

XS
SM
MD
LG