Доступність посилання

ТОП новини

Російський опозиціонер подав позов проти ФБР США про приховування даних про його отруєння


У документі Володимир Кара-Мурза звинувачує Міністерство юстиції США, частиною якого є ФБР, в тому, що відомство неправомірно приховує результати дослідження
У документі Володимир Кара-Мурза звинувачує Міністерство юстиції США, частиною якого є ФБР, в тому, що відомство неправомірно приховує результати дослідження

Російський опозиціонер, координатор громадського руху «Відкрита Росія» Володимир Кара-Мурза подав позов до окружного суду Вашингтона проти Федерального бюро розслідувань США з вимогою оголосити результати токсикологічних тестів, проведених американською спецслужбою після його ймовірного отруєння в 2017 році.

У документі Кара-Мурза звинувачує Міністерство юстиції США, частиною якого є ФБР, в тому, що відомство неправомірно приховує результати дослідження.

Коментуючи подачу позову, Кара-Мурза заявив Радіо Свобода, що потребує результатів тесту «не з цікавості чи марнославства, а для захисту від повторних замахів на своє життя».

2 лютого 2017 року Кара-Мурзу в критичному стані доправили в реанімацію московської клінічної лікарні імені Юдіна. Лікарі були змушені ввести його в штучну кому. У лікарні він провів три тижні.

Медики дійшли до висновку, що Кара-Мурза переніс гостре токсикологічне отруєння від невідомої речовини, припустивши, що він міг отруїтися антидепресантами, які приймав. Незалежні токсикологи назвали цей сценарій вкрай малоймовірним.

19 лютого 2017 року дружина Кара-Мурзи привезла зразки крові чоловіка в США і передала їх для тестування ФБР. До справи проявили інтерес конгресмени від Республіканської партії. Представники американської спецслужби запевнили їх, що з'ясують причину отруєння російського опозиціонера.

Однак пізніше ФБР відмовилося надати результат свого дослідження – як Конгресу, так і Кара-Мурзі, хоча останній мав право отримати їх відповідно до законів США про свободу інформації і конфіденційності.

У ФБР також не відповіли на запит Радіо Свобода з цього приводу.

Сам Кара-Мурза вважає, що його цілеспрямовано намагалися отруїти речовиною, яка, за його припущенням, доступна тільки російським спецслужбам. Він категорично відкидає версію отруєння антидепресантами.

Як мотив злочину опозиціонер називає помсту за політичну діяльність в Росії, зокрема – за лобіювання «закону Магнітського», ухваленого в США в 2012 році. Закон дозволив запровадити санкції проти російських чиновників і представників силових відомств, які, на думку Вашингтона, порушують права людини.

У 2015 році Кара-Мурзу також госпіталізовували зі схожими симптомами. Тоді російські лікарі також не змогли поставити точний діагноз. Опозиціонер вимагав від Слідчого комітету Росії порушити кримінальні справи про замах на вбивство як в 2015, так і в 2017 році, але відомство відмовило в цьому.

У 2015 році французькі фахівці, проаналізувавши зразки крові Кара-Мурзи, виявили в його організмі істотне перевищення концентрації важких металів. Після отруєння у 2017 році зразки крові Кара-Мурзи також були надані в лабораторії Франції та Ізраїлю, проте жодна з них не дійшла однозначного висновку про причини отруєння.

Володимир Кара-Мурза довгий час був найближчим соратником Бориса Нємцова – одного з лідерів російської опозиції, убитого в лютому 2015 року в центрі Москви. У різні роки Кара-Мурза перебував в партіях «Демократичний вибір Росії», Союз правих сил і ПАРНАС.

XS
SM
MD
LG