Доступність посилання

ТОП новини

У Росії з підручника прибрали згадки Києва як столиці Київської Русі


Пам’ятник засновникам Києва у столиці України (ілюстративне фото)
Пам’ятник засновникам Києва у столиці України (ілюстративне фото)

Із російського шкільного підручника «Навколишній світ» для учнів четвертих класів прибрали кілька згадок Києва як столиці Київської Русі – на це звернуло увагу видання «Медіазона».

Журналісти порівняли підручник, виданий цього року видавництвом «Просвіта», з його попередньою версією – і з’ясувалося, що якщо у виданні 2021 року князь Володимир хрестив народ у Києві, то в новому виданні він зробив це просто «в столиці».

Крім того, якщо в попередньому підручнику «після смерті Олега в Києві став правити князь Ігор», а автором літопису «Повість минулих літ» значився «чернець Києво-Печерського монастиря Нестор», то в новому навчальному посібнику Ігор став правити Руссю без вказівки міста, а Нестор став просто ченцем, без уточнення місця, де жив і працював.

Журналісти «Медіазони» також звернули увагу на те, що у підручнику з історії Росії для учнів шостого класу змінилася дата, яка вважається моментом заснування Русі як держави. У редакції 2016 року цією датою значиться 882 рік, «коли Олег об’єднав Новгород і Київ», а в новій редакції – 862 рік, коли Рюрик був призваний на князівство в Новгород.

Зміни внесені на тлі війни Росії проти України, столицею якої є Київ. У видавництві поки що не коментували ці зміни.

XS
SM
MD
LG