Доступність посилання

ТОП новини

Влада Росії новим законодавством намагається знайти ресурси на підтримку війни – британська розвідка


Російський уряд 1 липня вніс до Держдуми РФ законопроєкт про «спеціальні економічні заходи» при «контртерористичних й інших операціях» за межами Росії
Російський уряд 1 липня вніс до Держдуми РФ законопроєкт про «спеціальні економічні заходи» при «контртерористичних й інших операціях» за межами Росії

Законопроєкт про «спеціальні економічні заходи», запропонований урядом Росії й ухвалений у першому читанні Державною думою 5 липня, дозволить уряду країни мобілізувати потужності й вивільнити активи з державних резервів на «спеціальну операцію» (як у РФ називають повномасштабну війну проти України), заявляє британська розвідка.

У зведенні, оприлюдненому 7 липня Міністерство оборони Великої Британії, вказано, що це законодавство, яке найімовірніше буде ухвалене, є частиною зусиль Кремля з економічної підтримки вторгнення, не визнаючи, що Росія бере участь у війні.

«Ймовірно, це законодавство є спробою Кремля запровадити економічні заходи для підтримки «спеціальної військової операції» без офіційного оголошення державної мобілізації, яка залишається політично чутливою. Це також дозволяє Росії уникнути визнання того, що вона бере участь у війні, або її неспроможності подолати українську армію, яку сили РФ переважають чисельністю та озброєнням», – йдеться в повідомленні.

Російський уряд 1 липня вніс до Держдуми РФ законопроєкт про «спеціальні економічні заходи» при «контртерористичних й інших операціях» за межами Росії.

Документ пропонує внести зміни до закону «Про оборону» і Трудового кодексу Росії. Згідно із законопроєктом, для забезпечення проведення «операцій збройних сил РФ, інших військ, військових формувань і органів» за кордоном російський уряд може ухвалювати «рішення про введення спеціальних заходів у сфері економіки».

Серед запропонованих заходів – «тимчасове розконсервування мобілізаційних потужностей і об’єктів», «розбронювання матеріальних цінностей державного резерву», а також понаднормова робота в «окремих організаціях». Йдеться про переробки, роботу в нічний час, вихідні і святкові дні, а також про надання щорічних оплачуваних відпусток.

Законопроєкт також передбачає, що юридичні особи «незалежно від їхньої організаційно-правової форми і форми власності» не мають права відмовлятися від укладання контрактів у рамках держзакупівель або держоборонзамовлення, якщо йдеться про товари, роботи або послуги, необхідні для забезпечення проведення операцій за кордоном.

У поясненні до законопроєкту сказано, що в умовах «спецоперації» (так в Росії називають повномасштабне вторгнення в Україну) виникає «короткострокова підвищена потреба ремонту озброєння і військової техніки». З огляду на санкції потрібно «тимчасово зосередити зусилля в окремих галузях».

За даними аналітичного проекту Oryx, який збирає інформацію про військові втрати за фотографіями і відеоматеріалами, за час повномасштабної війни Росія втратила 4462 одиниці техніки.

XS
SM
MD
LG