Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти встановили імена 35 780 росіян, які загинули в Україні


Це лише ті, чиї імена вдалося встановити за відкритими джерелами
Це лише ті, чиї імена вдалося встановити за відкритими джерелами

Втрати російської армії у війні проти України станом на 3 листопада склали 35 780 осіб, повідомляють російська служба Бі-Бі-Сі й видання «Медіазона». Це лише ті, чиї імена вдалося встановити за відкритими джерелами. Реальне число втрат може бути щонайменше у півтора-два рази вищим, кажуть розслідувачі.

Від попереднього зведення 20 жовтня до списку додалося 923 особи. Це – середній показник за останні місяці. До списку офіцерів від підполковника і вище додалися три прізвища. Полковник Сергій Хмельов загинув більше року тому, у вересні 2022 року. Він був заступником начальника штабу 5-ої армії. Полковник Денис Лісов командував навчальною танковою частиною у Хабаровському краї. Підполковник Михайло Федосєєв до війни служив у 20-ій гвардійській мотострілецькій бригаді з Волгограда, а на фронті командував штурмовим батальйоном.

Найбільше повідомлень про загибель військових РФ припадає на Свердловську, Челябінську та Ростовську області, Башкирію та Бурятію.

Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона» ведуть підрахунок числа загиблих від початку повномасштабного російського вторгнення. Вони використовують лише відкриті джерела: офіційні документи, повідомлення чиновників та ЗМІ, публікації близьких родичів і дані з цвинтарів.

Журналісти попереджають, що ці дані – не повні. У них входять лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити. Інші методи дослідження дають помітно більші цифри. Так, згідно з підрахунками «Медіазони» і «Медузи», вже на кінець травня 2023 року кількість загиблих російських військових склала близько 47 тисяч осіб. Цю кількість аналітики отримали, дослідивши надмірну смертність чоловіків боєздатного віку, починаючи з лютого 2022 року.

Росія й Україна не розкривають втрати у війні.

Москва офіційно востаннє називала кількість убитих понад рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Форум

XS
SM
MD
LG