Доступність посилання

ТОП новини

РФ запустила по Україні понад 150 ракет Х-22 з початку вторгнення. Ігнат пояснив, чому їх важко збити


Наслідки удару по Одесі вночі проти 20 липня
Наслідки удару по Одесі вночі проти 20 липня

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну сили РФ запустили більше 150 ракет типу Х-22 по території країни, заявив речник Повітряних сил України Юрій Ігнат в ефірі Радіо Свобода «Свобода Ранок», коментуючи обстріл півдня країни 20 липня.

В ході цієї атаки Росія запустила чотири ракети Х-22, Сили оборони не змогли збити жодної із них. Ігнат каже, що для цього Україні необхідні системи протиповітряної оборони Patriot.

«Х-22 летять з високою швидкістю – понад 4 000 кілометрів за годину – і заходять на ціль по балістичній траєкторії. Тому для їх збиття потрібні відповідні засоби – як-от Patriot. Ці ракети були на озброєнні України, потім їх передали Росії. Ще кількасот таких ракет залишилось, їх не виготовляють, тому використовують для таких терористичних атак», – каже Ігнат.

Читайте також: РФ випустила вночі по півдню України 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе – Повітряні сили

Окрім цього, 20 липня російські сили запускали сім ракет типу «Онікс». Їх сили протиповітряної оборони України також не збили. Юрій Ігнат каже, це через їх низьку траєкторію польоту.

«Онікс» – протикорабельні ракети, які спочатку летять на великій висоті, їхня швидкість – понад 3000 км/год. А під час заходу на ціль опускаються до 10-15 метрів, дуже низько над поверхнею води. РФ використовує їх для наземних цілей і морського узбережжя. Через те, що вони летять так низько, їх виявити важко, не те що збити», – додає Ігнат.

У Повітряних силах зазначають, що чотири ракети повітряного базування Х-22 запустили із восьми літаків Ту-22МЗ. Ігнат говорить, що це нормальна практика російських сил щодо ракет такого типу. За його словами, літаки, які не запускають ракети, ймовірно, тренуються виходити на бойовий курс.

Читайте також: Росія дістає деталі для зброї проти України з США і ЄС: чому та як це зупинити

«Коли у небі 12 літаків, а полетіло ракети лише чотири, тут нічого дивного немає. Можливо, проводять якісь тренувальні польоти, решта екіпажів виходять на бойовий пуск. Та частина екіпажу роблять бойові пуски, решта – імітовані», – додає Ігнат.

В ніч на 20 липня російські сили запустили по території України 7 ракет «Онікс», чотири ракети Х-22, три ракети типу «Калібр» та п’ять ракет типу «Іскандер». Крім цього, сили РФ атакували 19-ма ударними дронами. Внаслідок атаки поранень зазнали мешканці Миколаєва, Одеси та Сум.

XS
SM
MD
LG